Haatmisdaad of slecht acteerwerk?

Zette Amerikaanse acteur Jussie Smollet homofobe aanval zelf in scène om niet uit serie geschreven te worden?

Zette Amerikaanse acteur Jussie Smollet homofobe aanval zelf in scène om niet uit serie geschreven te worden?

Jussie Smollett samen met zangeres Mariah Carey in ‘Empire’.

In januari was Jussie Smollett nog een bescheiden tv-ster, bekend uit de ­succesreeks Empire. Tot hij een klacht indiende omdat hij slachtoffer was ­geworden van homofoob en raciaal ­geweld. Plots stonden politici in de rij om hun afschuw uit te spreken. Drie weken later onderzoekt de politie of de acteur de aanval niet in scène heeft ­gezet.

Op 29 januari meldt Jussie Smollett zich aan bij een ziekenhuis in Chicago. Hij zegt aangevallen te zijn door twee mannen. Ze hebben een witte stof over hem gekieperd om hem “blank” te maken en hem een strop om de nek gehangen. Volgens zijn verklaring begonnen de problemen toen hij herkend werd. “Ben jij niet die nicht uit Empire, nigger?,” hadden ze hem toegeroepen. Smollett is geen megaster maar wel een bekend gezicht uit de succesvolle hiphop-reeks. Hij was al wel vaker opgevallen door zijn felle kritiek op president Trump, die hij ervan beschuldigt een racist en een homohater te zijn. Pas veertig minuten na de aanval belt hij van thuis naar de politie. Waarom niet onmiddellijk?, vraagt men. Omdat hij vreesde dat zijn bekendheid wat gebeurde zou uitvergroten, is zijn antwoord. De politie verwijst hem door naar het ziekenhuis. Het valt allemaal nog wel mee. Hij heeft slechts een oppervlakkige wonde onder het rechteroog en het ‘bleekmiddel’ blijkt onschuldig poeder te zijn.

MAGA

Aan de politie geeft hij een vage omschrijving van de daders. Ze waren met twee en hij vermoedt dat ze blank waren. Later voegt hij eraan toe dat ze “dit is MAGA-land” – voor Make America Great Again – riepen toen ze hem hardhandig aanpakten om twee uur ’s nachts. De aanval wordt onderzocht als een haatmisdrijf. Enkele dagen eerder was er al een dreigbrief aangekomen op de set van Empire.

De dag erna is Smollett pas echt bekend in heel de VS. Nadat Democraten, met Congresvoorzitter Nancy Pelosi op kop, en een rist bekenden schande spreken over de afschuwelijke misdaad. President Trump blijft niet lang achter. Hij spreekt van een vreselijk incident. “Veel ­erger kan niet”, zegt hij.

Zette Amerikaanse acteur Jussie Smollet homofobe aanval zelf in scène om niet uit serie geschreven te worden?
Foto: EPA-EFE

Bij de politie van Chicago tast men in het duister. Ondanks de drukke straat waar de acteur volgens hemzelf aangevallen werd, zijn er geen getuigen. Op de beelden van de bewakingscamera is niets te merken van het incident. Genoeg voor de sociale media om het verhaal in twijfel te trekken. Er worden op de beelden wel twee mannen opgemerkt. Hun foto’s en omschrijvingen worden verspreid. Op 1 februari spreekt de acteur voor het eerst over de zaak. Hij dankt iedereen voor de warme steun. “Ondanks de foute interpretaties van zaken en de twijfel die wordt gezaaid, blijf ik geloven dat het recht zal zegevieren.” De politie van Chicago twijfelt niet aan zijn woorden. “Vergeet niet dat hij het slachtoffer is”, klinkt het. Al zit het hen dwars dat ze wegens “privacyredenen” zijn smartphone niet mogen onderzoeken.

Figuranten

Maar dan worden twee broers aangehouden op de luchthaven van Chicago, Olabinjo en Abimbola Osundairo. Ze komen terug van hun geboorteland Nigeria. Bij een huiszoeking in hun woonst in Chicago wordt een rode pet zoals die van ‘America First’ gevonden, een masker en een script van Empire. De advocaat van de twee schreeuwt hun onschuld uit. Meer nog: het zijn kennissen van het slachtoffer, zegt die. Het is koren op de molen van de non-believers. De daders zijn alvast niet blank en blijkbaar hebben de drie ooit samengewerkt. Smollett verdedigt zich in een interview. Vechtend tegen de tranen zegt hij: “Ik heb de indruk dat men meer geloof gehecht zou hebben aan mijn woorden als ik gezegd had dat het een Mexicaan, een moslim of een zwarte was die mij heeft aangevallen.”

Na de sociale media bijten nu ook de nationale zenders zich vast in het verhaal. Volgens ABC zou de aanval opgezet spel zijn. De reden: Smollett zou gevreesd hebben dat hij uit de serie geschreven zou worden, wat de producers na de commotie over de homohaat en het racisme niet meer zouden durven. Het productiehuis noemt die theorie belachelijk. “Hij behoort tot de kern van de succesrijke reeks. We blijven achter hem staan.” De politie ontkent dat er bewijzen zijn dat het opgezet spel is. Maar uit de gekozen woorden blijkt dat ze het ook niet uitsluiten.

Zette Amerikaanse acteur Jussie Smollet homofobe aanval zelf in scène om niet uit serie geschreven te worden?

4.000 dollar beloofd

CBS zet nieuwe druk. Anonieme bronnen die het onderzoek kennen, bevestigen aan de zender dat de politie vermoedt dat de twee broers betaald werden door de acteur. Ze hebben details. CBS weet waar het touw om de nek van Smollett is gekocht, dat de aanval is gerepeteerd en vermeldt ook dat de broers 4.000 dollar was beloofd. Gisteren kwam er nog een barstje bij in zijn verhaal. In 2007 kreeg hij drie maanden probatie omdat hij valse verklaringen had afgelegd tegen de politie na een misdrijf en zich uitgaf voor zijn broer.

Vanaf dan zwijgt de acteur en neemt hij twee advocaten in de arm om hem te verdedigen. Ze wijzen het “belachelijke verhaal” over opgezet spel van de hand. Ze trekken ook het politieonderzoek in twijfel door de verdenking van de twee mannen absurd te noemen. Een van hen, zo blijkt, was de trainer van Smollett die hem fysiek moest klaarstomen voor een videoclip. De politie heeft ondertussen gemeld dat het onderzoek “een nieuwe wending heeft genomen” maar houdt het daarbij. Ze willen Smollett opnieuw ondervragen. Maar die weigert. De Nigeriaanse verdachten werken volgens de politie “wel honderd procent” mee. Smollett blijft bij zijn verhaal. Maar hoe langer hij zwijgt tegen de politie, hoe minder medestanders hij overhoudt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees