Zweedse activiste loopt mee met zevende Klimaatmars

Greta Thunberg spreekt Europese Commissie toe in Brussel: “Volg de wetenschap, dat is onze enige eis”

Greta Thunberg spreekt Europese Commissie toe in Brussel: “Volg de wetenschap, dat is onze enige eis”

Greta Thunberg speecht in het Europees Economisch en Sociaal Comité Foto: EPA-EFE

Greta Thunberg, de 16-jarige Zweedse klimaatactiviste, heeft donderdag de Europese Commissie in Brussel toegesproken. “Als u denkt dat we op school moeten zitten, neem dan onze plaats in op straat”, klonk het strijdvaardig. Vanaf 13 uur zal ze samen met Youth for Climate-initiatiefneemsters Anuna De Wever en Kyra Gantois deelnemen aan de zevende editie van de klimaatmars. Wellicht krijgen de klimaatjongeren deze keer gezelschap van verschillende andere Europese delegaties.

Het is al de zevende donderdag op rij dat jongeren in ons land op straat zullen komen om te protesteren voor een beter klimaatbeleid. Al zorgt de komst van Greta Thunberg naar ons land wel voor enkele wijzigingen in het programma van de klimaatspijbelaars: omdat de Zweedse klimaatactiviste eerst de Europese Commissie ging toespreken, gaat de mars deze keer pas om 13 uur van start.

LEES OOK. Greta Thunberg, het Zweedse klimaatmeisje dat vijf jaar lang weigerde te praten en nu wereldwijd over de tongen gaat

Ieders toekomst

Thunberg gaf om iets na tien uur een speech in het Europees Economisch en Sociaal Comité. Dat deed ze in aanwezigheid van onder meer Jean Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Ze smeekte de Europese Unie om haar klimaatdoelstellingen naar boven te herzien, om te redden wat nog kan gered worden en oncontroleerbare scenario’s zoals beschreven door de experts van het IPCC als de klimaatopwarming de 1,5 graden Celsius overstijgt, te vermijden. “Tegen 2030 moet er minstens 80 procent minder CO2-uitstoot zijn. Daarvoor moeten we dubbel zo ambitieus zijn als nu”, klonk het strijdvaardig. Ook benadrukte het Zweedse meisje dat de klimaatjongeren niet enkel voor hun eigen toekomst vechten, maar wel voor die van iedereen.

Samenzweringstheorieën

Thunberg ging ook in op de samenzweringstheorieën die vraagtekens plaatsen bij de intenties van de klimaatactivisten. “Ze verzinnen samenzweringen, en noemen ons marionetten. Ze proberen van onderwerp te veranderen. Ze willen er niet over praten, omdat ze weten dat ze niet kunnen winnen. Ze weten dat ze hun huiswerk niet hebben gedaan. Maar wij wel.”

Greta Thunberg spreekt Europese Commissie toe in Brussel: “Volg de wetenschap, dat is onze enige eis”
Greta Thunberg, Jean-Claude Juncker, Luca Jahier Foto: EPA-EFE

LEES OOK. De wereld op zijn kop: Genkse scholieren spijbelen om niét mee te lopen in klimaatmars

De Zweedse oogde zoals steeds wat onwennig, en gebruikte niet meer woorden dan noodzakelijk. “Als u denkt dat we op school moeten zitten, wel, neem dan onze plaats in op straat. Of liever: doe met ons mee. Zeggen dat alles goed gaat en niets doen, is onaanvaardbaar. Zitten wachten tot de hoop komt, is de houding van verwende, onverantwoordelijke kinderen.”

Wetenschap

“De meeste politici willen niet met ons praten. Wij ook niet met hen”, stelde de 16-jarige activiste nog. “Wij willen dat ze met wetenschappers praten. Verenig je achter de wetenschap, dat is onze enige eis.”

Thunberg besloot haar toespraak in scherpe bewoordingen. “We zijn begonnen met het opruimen van jullie rotzooi. En we zullen niet stoppen tot we klaar zijn.” De Zweedse ontmoette ook de Vlaamse initiatiefnemers van Youth for Climate Anuna De Wever en Kyra Gantois, alsook de drijvende kracht uit Wallonië Adélaïde Charlie.

Op Twitter liet WW-woordvoerder Koen Stuyck verstaan dat de woorden van Thunberg erg krachtig zijn.

Zevende klimaatmars

Na de samenkomst bij de Europese Commissie wordt het verzamelen blazen aan het Noordstation en de Koning Albert II-laan om van daaruit door het hart van de hoofdstad naar het Zuidstation te trekken. Daar zal Thunberg omstreeks 17 uur in de Pensioentoren een persconferentie houden.

Youth for Climate brengt al wekenlang duizenden jongeren op de been. Afgelopen donderdag zakten nog 11.000 klimaatspijbelaars naar de hoofdstad af om te betogen voor een betere toekomst en een ambitieuzer klimaatbeleid. Het is afwachten of de komst van Greta Thunberg dat aantal opnieuw de hoogte in stuwt. Wel wordt verwacht dat verschillende andere Europese delegaties van klimaatjongeren deze keer afzakken naar onze hoofdstad.

Bekijk hier de speech van Greta Thunberg:

Corrigeer

MEER NIEUWS