Zevende editie ‘Spijbelen voor het Klimaat’

7.500 jongeren in Brussel, Greta Thunberg belaagd door media: “Politie moest ingrijpen”

Voor de zevende donderdag op rij komen jongeren in heel het land op straat om te betogen voor een betere toekomst en een ambitieuzer klimaatbeleid. Volgens de officiële telling zouden er 7.500 betogers aanwezig zijn, dat is minder dan bij de vorige klimaatmars. De komst van Greta Thunberg maakte het hoe dan ook een bijzondere editie, de 16-jarige Zweedse activiste stapte namelijk mee met de Belgische jeugd in Brussel. Al liep dat niet van een leien dakje: het meisje moest stevig beschermd worden door de aanwezige agenten en stewards wegens massale media-aandacht.

evdg, sgg

De klimaatmars in Brussel is omstreeks 13 uur gestart aan het Noordstation en de Koning Albert II-laan. De jongeren die er al eerder verzamelden wachtten vol ongeduld op de aankomst van Greta Thunberg. “Dat geeft ons extra motivatie”, aldus een scholiere. “We worden gehoord.”

Toen de 16-jarige klimaatactiviste uit Zweden uiteindelijk arriveerde, kon de stoet maar moeizaam op gang trekken door de veelvuldige aanwezige media die het meisje continue omringen. “Na een halfuur is de stoet amper 300 meter verder”, aldus onze correspondent ter plaatse. “De politie heeft moeten ingrijpen. Agenten vormden een lijn om te opdringerige pers tegen te houden.” Ook de stewards van Youth for Climate hadden alle moeite van de wereld om cameraploegen op afstand te houden.

(lees verder onder de foto)

© sgg

Voor mede-activiste Kyra Gantois werd het even te veel en vloeiden er tranen. Thunberg, als een heldin onthaald door de jongeren, blijft er zoals steeds ijzig kalm onder. Haar naam wordt gescandeerd en langs de kant roepen jongeren “Greta we love you” wanneer ze hun inspiratiebron voor het eerst in levende lijve zien. Ook staan er rijen mensen die niet protesteren om een glimp op te vangen van de 16-jarige klimaatactiviste.

De hele mars door, tot aan het eindpunt Brussel-Zuid, zorgde de politie dat de media aan de kop van de stoet op de nodige afstand gehouden werden om de klimaatactivisten ademruimte te bieden. Daar zullen Greta Thunberg en haar Belgische collega’s Anuna De Wever, Kyra Gantois en Adélaide Charlier de menigte toespreken vanop een podium.

© REUTERS

Thunberg haalt uit naar politici

De Klimaatmars vertrok sowieso later dan gewoonlijk omdat Thunberg donderdagochtend nog de Europese Commissie in Brussel ging toespreken. Daar wees ze politici op hun verantwoordelijkheden. “Wij willen dat ze met wetenschappers praten. Verenig je achter de wetenschap, dat is onze enige eis”, klonk het onder meer.

LEES OOK. Greta Thunberg spreekt Europese Commissie toe in Brussel: “We zijn jullie rotzooi aan het opruimen, en we zullen er niet mee stoppen”

Thunberg besloot haar toespraak in scherpe bewoordingen: “We zijn begonnen met het opruimen van jullie rotzooi. En we zullen niet stoppen tot we klaar zijn.”

Minder opkomst dan verwacht

Youth for Climate brengt al wekenlang duizenden jongeren op de been. Vorige donderdag zakten nog 11.000 klimaatspijbelaars naar de hoofdstad af om te betogen voor een betere toekomst en een ambitieuzer klimaatbeleid, nu zijn dat er volgens de officiële telling van de Brusselse politie zo’n 7.500. Hoewel verwacht werd dat de komst van Greta Thunberg het aantal opnieuw de hoogte in zou duwen, is dat dus niet het geval.

De betoging was deze week wel iets Europeser getint dan gewoonlijk, met delegaties uit Nederland en Duitsland die kwamen mee betogen om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen in heel Europa. Ook de Grootouders voor het Klimaat waren naar goede gewoonte opnieuw op het appel.

© REUTERS

De klimaatspijbelaars hielden ook opnieuw tientallen tot honderden borden met niet mis te verstane boodschappen in de lucht. Een opvallende deelnemer die voor de stoet loopt, is Aäron Fabrice. De 21-jarige uit Oostduinkerke heeft zich volledig gehuld in ballonnen die hij zelf op het strand opraapte. “Ik ruim al acht jaar de plastic soep op aan de kust”, zegt hij. “We moeten stoppen met het oplaten van ballonnen en het gebruiken van helium. Ze worden allemaal de lucht in gestuurd en waar komt het dan terecht? In de zee, in beken of op het land.”

LEES OOK. “Shit, ik krijg kieuwen”: dit waren de opvallendste slogans van de Klimaatmars

• GENT

Niet alleen in de hoofdstad maar ook in de rest van het land jongeren donderdag de straat op. In Gent waren dat er zo’n 3.000. “Zoveel hadden we echt niet verwacht”, klonk het bij Tine Devos (19), voorzitter van de gentse afdeling van Youth for Climate die samen met scholier Hanne De Guytenaer de actie op touw zette. “Nu mogen we niet opgeven”. Volgende woensdag trekken ze opnieuw door Gent.

LEES OOK. 3.000 leerlingen op Gentse klimaatmars: “Boos! Kwaad! Woedend!

De betoging trok al roepend, joelend en scanderend door de binnenstad, hun slogans weergalmden over een afstand van honderden meters door de binnenstad.

• GENK

Ook in Genk vindt donderdagnamiddag een klimaatmars plaats. Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) zullen 4.000 tot 5.000 betogers door de stad trekken. Het zijn twee moeders uit de Limburge stad - Caroline Smeets en Joke Venmans (44) - die beslisten om een klimaatmars in hun stad te organiseren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Greta Thunberg

Video

Keuze van de redactie