Deinse basisscholen houden een mars voor het klimaat

Deinse basisscholen houden een mars voor het klimaat

Foto: Edwin Fontaine

Deinze / Nevele - Jongeren die op straat komen voor het klimaat, het is al weken niet uit de actualiteit weg te branden. De leerkrachten van de vijfde en zesde leerjaren van de vrije basisschool Mozaïek in Astene wilden het thema ook graag bespreekbaar maken in hun klassen, de vragen van de kinderen rond klimaat en klimaatverandering beantwoorden en hen sensibiliseren om zelf hun steentje bij te dragen. Dat resulteerde in een mars voor het klimaat op vrijdagnamiddag 22 februari met 14 scholen en 700 leerlingen.

Al gauw kwam het idee naar voren om een mars te organiseren, zodat de kinderen hun zorg voor onze blauwe planeet ook zichtbaar zouden kunnen maken in Deinze. Niet door een betoging te organiseren uit protest, maar eerder door een mars door het centrum te houden als positief signaal dat ook de kinderen van Deinze begaan zijn met het klimaat.

Directrice Conny Vermandere van Mozaïek: ‘We willen de leerlingen bewust maken meer zorg te dragen voor natuur en milieu, dichtbij en veraf. Dat kan bijvoorbeeld door reeds in de eigen omgeving acties te ondernemen of door op de speelplaats het afval op een juiste manier weg te gooien en te sorteren in plaats van dit op de grond te gooien. Het begint ook bij henzelf, bij die kleine dingen. Het zijn lessen waarbij de kinderen echt gaan nadenken en je als school de kans krijgt leerstof en buitenwereld te verbinden, een kans die de leerkrachten natuurlijk niet hebben laten liggen.'

Begin februari schreef de vrije basisschool Mozaïek alle andere basisscholen uit Deinze, land van Nevele aan en riep hen op om op 22 februari mee te stappen. We mogen spreken van een groot succes. Er zijn 14 deelnemende basisscholen en zo’n 700 kinderen.

De groep verzamelt op het Sint-Poppoplein tussen 13.30 u en 14 u. De Markt zal tijdens deze manifestatie verkeersvrij zijn en er is een fietsparking voorzien. De groep zet zich stipt om 14 u in beweging na een toespraak van de burgemeester. Onder politiebegeleiding gaat het over de Markt richting Congoplein, waar via de rotonde wordt teruggekeerd. Het einde is voorzien om 14.45 u.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio