Actievoerders geven donderdagavond kopie van afgehakte slavenhand af aan cultuurminister Sven Gatz

Kunstenfestival Same Same But Different moet twee voorstellingen afgelasten

Foto: rudy tollenaere

Gent - Same Same But Different, het internationaal kunstenfestival over dekolonisatie dat woensdagavond in Vooruit van start ging, moet noodgedwongen al twee voorziene voorstellingen afgelasten, omdat een aantal Afrikaanse artiesten geen uitreisvisum kregen. Donderdagavond is er om 18 uur in de Minardschouwburg alvast een debat rond de problematiek van dekolonisatie (het thema van Same Same But Different). Tijdens dat debat, waaraan onder meer Milo Rau, artistiek directeur van NTGent deelneemt, zal een afvaardiging van de actiegroep De Stoete Ostendenoare een afgietsel van de 15 jaar geleden afgezaagde hand van de slaaf uit het Oostendse standbeeld van koning Leopold II aan minister Sven Gatz teruggeven. .

Same Same But Different  is een samenwerking tussen Vooruit, CAMPO, NTGent, Africalia en Black Speaks Back in samenwerking met  the Africa Platform of the Ghent University en Gouvernement. Het festival is een programma vol multidisciplinaire projecten. Naast nieuwe dans-, theater- en performance-creaties ontwikkeld in Gent, toont het festival ook een  selectie van internationale shows.

Dat kunstenfestival is uiteraard al maanden vooraf gepland, maar door de recente aanmaning door de gezant van de Verenigde Naties die van oordeel is dat België zijn verontschuldigingen moet aanbieden voor wat er destijds in Congo gebeurd is, krijgt het festival ook een andere dimensie. Theaterregisseur Luk Perceval schreef daarover in De Standaard woensdag nog een uitgebreid opiniestuk waarin hij het had over 'Dat unieke Belgische gevoel van schaamte'. Perceval bood op het einde van het opiniestuk alvast zijn persoonlijke en welgemeende excuses aan het Afrikaanse continent aan."

En daarbovenop komt nu ook de weigering van uitreisvisa van een aantal artiesten, waardoor alvast twee voorstellingen niet kunnen doorgaan. En dus komt er donderdagavond een debat, om 18 uur in de Minard. Aan dat debat, dat geleid wordt door Standaardjournalist Marc Reynebeau, nemen behalve NTGent artistiek directeur Milo Rau ook nog deel: choreograaf-danser-regisseur Faustin Linyekula, Vlaams minister van cultuur Sven Gatz en Bambi Ceuppens,antropologe en onderzoeker in het Afrikamuseum.

Film

Woensdagavond was het de Gentse Congolees _ die dus geen uitreisvisum nodig had _  Deogracias Kihalu die in het café van de Vooruit met een performance de toon mocht zetten. Kihalu vertelde het woordenloze verhaal waarin op een bepaald moment zijn eigen silhouet op de speelvloer aftekende, zoals bij een dodelijk ongeval gebeurt, maar kwam daarna opnieuw tot leven en ging met een boeket bloemen in de hand op zoek naar iemand in het publiek om die bloemen af te geven, en met hem mee te gaan, om die bloemen door te geven aan iemand anders: "Ik wou daar inderdaad de Congoleze eigenzinnigheid mee uitbeelden: wat wij ook meemaken, hoe diep we ook gaan, we staan recht, en blijven hopen op iets beters. En als we iets beter gevonden hebben, dan geven we dat door" aldus Deogracias Kihalu.

In de Theaterzaal kon het publiek kijken naar de documentaire film Faire Part. Die is gemaakt door twee Belgische en twee Congoleze cineasten, die in 2017 en in 2018, in de aanloop naar de verkiezingen, een film wilden maken over de toestand in Kinshasa. Omdat filmen op openbare plaatsen daar heel anders gepercipieerd wordt dan bij ons, besloten de vier zich uiteindelijk toe te spitsen op een aantal performance-artiesten die in Kinschaha straatacts opvoeren met een maatschappelijke achtergrond. De documentaire toont tegelijkertijd ook hoe de vier het aanpakten om hun documentaire te maken.

De volledige programmatie van Same Same But Different is terug te vinden via de site van de Vooruit Campo en NTGent.

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio