Beelden inbeslaggenomen honden vrijgegeven: “Tranen bij zoveel dierenleed”

Beelden inbeslaggenomen honden vrijgegeven: “Tranen bij zoveel dierenleed”

Foto: IF

Gent / Lochristi / Melle -

Animal Trust uit Melle heeft beelden vrijgegeven van de honden die op 15 februari in beslag werden genomen bij een fokker uit Lochristi. De toestand van de dieren was ronduit schrijnend. “Ik heb al veel gezien, maar toen stond ik met de tranen in mijn ogen”, zegt Eline Ghekiere van Animal Trust.

Een Engelse buldog van tien maanden die voor de helft verlamd is. Een chihuahua met een groot gezwel. Twee stafford pups die vanbinnen werden opgevreten door wormen. Twee yorkshire teefjes van tien jaar waar nog steeds mee werd gekweekt. Een nest mopshondjes van amper vier weken oud die waren weggehaald bij hun moeder en de voeding van een volwassen hond kregen.

Beelden inbeslaggenomen honden vrijgegeven: “Tranen bij zoveel dierenleed”
Foto: IF

Dat troffen de dienst Dierenwelzijn en de politie van Lochristi aan op 15 februari bij een inval in dierenwinkel ‘Droopy’s Puppy Home’ in Lochristi. Er waren verschillende klachten binnengekomen over de toestand van de puppy’s in de zaak. Opvangcentrum Animal Trust uit Melle werd opgeroepen om een deel van de inbeslaggenomen dieren onderdak te verschaffen. Na een bezoek aan de dierenarts zette het de foto’s van de honden op Facebook.

LEES OOK: Dierenwelzijn en politie vallen binnen in dierenwinkel: 23 dieren inbeslaggenomen

Voor Eline Ghekiere van Animal Trust is dit een emotioneel dossier: “Ik ben vrij rationeel. Anders kan je deze job niet doen, maar toen we daar de honden gingen halen, stond ik met de tranen in mijn ogen. Als we fokkerijen leeghalen, gaat het meestal om volwassen dieren. Hier werden pups aan hun lot overgelaten. Dat breekt mijn hart. Als je zelfs niet de moeite doet om ze goed eten te geven of een pilletje om te ontwormen, kom dan niet zeggen dat je het beste voorhebt met de dieren. Dan doe je het alleen voor het geld”.

Beelden inbeslaggenomen honden vrijgegeven: “Tranen bij zoveel dierenleed”
Een dierenarts onderzocht de verwaarloosde honden. Foto: IF

Het stoort Ghekiere mateloos dat ‘Droopy’s Puppy Home’ na de inval nog steeds honden mag verkopen. “Alleen de zware gevallen werden in beslag genomen. Het bedrijf wordt nu van nabij opgevolgd. De verzorging en de hygiëne moet beter. De zaak meteen sluiten, is helaas niet wettelijk”, zegt Ghekiere. Op het internet is ondertussen een petitie gestart met als doel de onmiddellijke sluiting van de zaak.

In een reactie aan TV-Oost zegt de zaakvoerder dat er niets aan de hand is. Hij zegt te worden geviseerd omdat lid is van ‘Ani-Zoo’, de erkende nationale beroepsfederatie in België die opkomt voor de belangen van ondernemers in de huisdierensector. Volgens Ghekiere van Animal Trust zit het bestuur van de vereniging vol met broodfokkers.

LEES OOK: Zaakvoerder verwaarloosde dieren blijkt voorvechter van dierenwelzijn

Ghekiere hoopt dat door het zien van de beelden mensen “eindelijk eens tot het besef komen dat ze geen hond moeten kopen in zo een winkel”. Een broodfokker herkennen is volgens Ghekiere niet zo moeilijk: “Als je een winkel binnengaat die pups verkoopt, waar er meer dan twee rassen worden verkocht en waar geen moeder aanwezig is en er geen vragen worden gesteld aan de nieuwe baasjes, ben je bij een broodfokker”.

Beelden inbeslaggenomen honden vrijgegeven: “Tranen bij zoveel dierenleed”
Foto: IF

Wie met een gerust gemoed een hond wil kopen, neemt volgens Ghekiere best contact op met de rasvereniging van het ras dat hij wil. “Daar zijn ze op de hoogte van goede fokkers en weten ze waar er een nest is gepland of waar pups beschikbaar zijn. Tot slot kan je ook kijken op www.adopteer.be, een website voor adoptiedieren waar heel wat asielen op staan vermeld”, besluit Ghekiere.

Tot slot: de honden die werden in beslag genomen in Lochristi zijn nog niet beschikbaar voor adoptie. Ze moet eerst grondig worden onderzocht. Pas als ze terug gezond zijn, worden ze aangeboden via Animal Trust.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio