Nooit te oud voor carnaval: Poipeplekkers eren de ouderdomsdekens van 'Vastelauved'

Frank Goossens, Pascal Claessens en Gil De Boeck van De Poipeplekkers bij hun versie van Enrico. Foto: lds

Aalst -

Hij lijkt eeuwig jong, althans van geest: Enrico Le Clair werd veertig jaar geleden prins carnaval en nadert de 80 lentes. Toch treedt hij nog elke dag op. De Poipeplekkers zetten hem en de andere sterkhouders van carnaval op 3 maart op een piëdestal.

Het is geen geheim dat carnavalsgroepen moeite hebben om jongeren te blijven vinden die de opvolging verzekeren. “Carnaval verjongt amper”, zegt Gil De Boeck van AKV De Poipeplekkers. “Daar staat tegenover dat er zestigplussers zijn die elk op hun manier, voor of achter de schermen, hun steentje blijven bijdragen.”

Bleu in het carnavalsmilieu

Op hun praalwagen prijkt onder meer Enrico Le Clair (79), prins carnaval in 1979. Vraag in Aalst naar Etienne Le Clair en niemand zal het weten, maar zeg ‘Enrico’ en dan zal bij velen een belletje gaan rinkelen. De vedette treedt in aanloop naar carnaval nog op in elk rusthuis, al doet hij het nu iets rustiger aan dan vroeger. Toen was een rit van Duitsland naar Amsterdam op één dag om overal op te treden, geen uitzondering. “Ik ben opgegroeid in Erembodegem en was een bleu in het carnavalsmilieu”, vertelt Le Clair.

Clark van Mere 

“Zingen deed ik altijd al graag. Tijdens een optreden in ‘t Klein Parksken zong ik als 14-jarige een Italiaans nummer. Ik heb die wedstrijd gewonnen. La Esterella was aanwezig en zei me dat Enrico als artiestennaam goed zou klinken voor mij.”Jaren gingen voorbij en in 1977 begon voor Le Clair een nieuw hoofdstuk. “In 1977 kwam ik componist Clark De Spiegeleer, alias Clark van Mere, tegen”, vertelt Le Clair. “Ik wilde graag meedoen aan de prinsverkiezing, maar ik had niemand achter mij, ook geen carnavalsgroep. Clark schreef voor mij de nummers. Toen lag ik ook in het ziekenhuis met nierstenen, en 's nachts begon de man naast mij te roepen op zijn vrouw en zijn kinderen. Er was niemand komen kijken en 's ochtends was het met hem gedaan. Zo is het gekomen dat we het nummer maakten: ‘As ge wilt steirven, got dan nor de kliniek en legt a zelf mor in a kist.’ Ik ben toen nog naar het ziekenhuis moeten gaan, waar ze zeiden dat ik dat niet meer mocht zingen. Maar ik deed het toch, en Clark zat dan op het podium in een kist die open en dicht ging.”

"Op ieder feest, op ieder bal, zal Enrico aanwezig zijn"

De prinsverkiezing van 1978 verloor Le Clair nog van zijn kameraad Michel Van Cleemput. “Toen heb ik gezegd: vanaf nu zal op ieder feest, op ieder bal, Enrico aanwezig zijn”, gaat de zanger verder. “Met zes, zeven bakken bier in mijn nieuwe stationwagen ging ik alle carnavalsgroepen bezoeken. Dat ging goed, tot ik op de Leo de Bethunelaan tegen een oplegger reed en de rechterflank zwaar beschadigd was. De politie geloofde me eerst niet toen ik zei dat ik niet gedronken had, want mijn auto stonk naar het bier...” In 1979 was het jaar van Enrico: hij werd prins carnaval van Aalst en het jaar nadien ook prins van Oost-Vlaanderen. In 1981 schopte hij het dankzij zijn vele optredens in de Benelux tot Europa-prins.

Dubbele pacemaker

Vorig jaar zag het er even minder goed uit, toen hij na hartproblemen een zware operatie onderging en een dubbele pacemaker liet plaatsen.“Sindsdien heb ik last van zweetbuien en evenwichtsstoornissen”, zegt Le Clair. “Maar als er een vrouw dicht bij mij komt, knipoog ik dat mijn pacemaker weer begint te tikken. Ik wil bij alle mensen blijven gaan en mijn stad blijven vertegenwoordigen. Ook in Blankenberge, waar ik geregeld ga zingen en onlangs nog werd ontvangen.”

Ook de praalwagenbouwers Freddy Thybaert (72) van Lotjonslos, Herman ‘Matot’ De Neef (69) van De Matotten en Patrick ‘Bougie’ Daubechies (65) van De Lodderoeigen worden geëerd, net als de oudste cantinière Nicole Schellinck (78), oudste Gilles Nicole De Cuyper (72) en Ajuinboer Julien De Cock (64).

En ook carnavalsgroep Krejeis eert Enrico in de stoet: die toont de afscheidstournee van het Feestcomité waar Enrico deel van uitmaakt. De Zjieverleppen brengen 'The Voice van Oilsjt' waarin Enrico eveneens te zien zal zijn. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio