Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Steven Borgerhoff, alias SJ Hoffman: “Noem me maar een singer-songwriter met een knipoog naar de jaren 80.”if/Koen Bauters

Boekenuitgever Steven Borgerhoff debuteert op 43-jarige leeftijd als muzikant

“Ik wil tien mooie platen maken”

GENT

-

Honderden demo’s had hij al gemaakt in zijn opnamestudio thuis, in tien jaar. En dan liep Steven Borgerhoff (43) na een concert van Oasis-zanger Noel Gallagher de juiste man tegen het lijf. Nu ligt met The Long Now zijn debuut in de winkel, onder zijn artiestennaam: SJ Hoffman.

Bij boekenliefhebbers klinkt zijn naam als een klok, als de helft van Borgerhoff & Lamberigts. Die uitgeverij stond aanvankelijk bekend voor biografische publicaties als Ik, Sven Nys en andere bekende figuren, maar bestrijkt vandaag een veel breder gamma met onder meer boeken van Sandra Bekkari, Eva Mouton, Jef Vermassen en Marnix Peeters. Het bedrijf maakt ondertussen zelfs televisieprogramma’s.

Maar boeken zijn niet het lange leven van Steven Borgerhoff. “Ik ben al heel lang met muziek bezig”, vertelt hij. “Als kind bespeelde ik veel instrumenten: viool, saxofoon, drum. Ik heb al goed tien jaar een opnamestudio thuis en ’s avonds, als vrouw en kinderen zijn gaan slapen, word ik SJ Hoffman en zit ik nummers te maken.”

Geen spijt krijgen

“Ik wilde niet meteen naar buiten komen met die muziek. Ik heb een cd-collectie van meer dan 5.000 stuks en kijk op naar zo veel artiesten. Is mijn werk wel goed genoeg om daartussen te staan?”

Steven Borgerhoff Uitgever, tv-maker en nu ook muzikant “Eén keer wil ik optreden. Ik zie de beelden die moeten worden geprojecteerd al voor mij”

De omslag kwam er toen hij naar een Club 69-concert van Studio Brussel ging waar Noel Gallagher concerteerde. “Na dat concert raakte ik aan de praat met Mikey Rowe, de muzikale rechterhand van Gallagher. Toen ik hem vertelde over mijn home studio en mijn demo’s, deed hij me de dwingende suggestie om daar iets mee te doen. Om er later geen spijt van te hebben dat ik er niets mee had gedaan.”

“Ik heb dan nog maanden gewacht, maar in de oudejaarsnacht van 2015 verstuurde ik een aantal demo’s naar Rowe en naar producer-muzikant Luuk Cox, die onder anderen met Stromae heeft gewerkt. In 2016 zijn we in de studio gedoken en hebben we rustig de tijd genomen om de nummers op te nemen.”

Tom Waits en Lou Reed

Wat voor muziek hij maakt? “Ik zou het niet meteen instant­pop noemen. Noem me veeleer een singer-songwriter, met een knipoog naar de jaren 80. Mijn stem gaat niet heel breed, maar dat is niet altijd nodig. Tom Waits en Lou Reed, naar wie ik erg opkijk, zijn ook niet de beste zangers.” (lacht)

“Ik heb niet de ambitie om tal van concerten te spelen. Maar ik zou wel heel graag één optreden doen. En dat zie ik al voor mij: een liveconcert met projectie van beeld­fragmenten die bij mijn muziek passen. Die beelden heb ik nog niet, maar ik zie ze al voor mij.”

“Op lange termijn wil ik nog tien platen maken. Met twee daarvan ben ik al bezig. En of er dan 5 of 100.000 mensen naar luisteren, dat maakt niet zo veel uit.”

‘The Long Now’ van SJ Hoffman. Nu uit bij Starman Records.

Het beste van Enkel voor abonnees