Liesbeth Homans (N-VA) wil komende vijf jaar geen enkele moskee erkennen

Liesbeth Homans (N-VA) wil komende vijf jaar geen enkele moskee erkennen

Foto: Luc Daelemans

Als het van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) afhangt, wordt er de komende vijf jaar geen enkele moskee meer erkend in Vlaanderen. Dat meldt Het Laatste Nieuws vrijdag.

Dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) deze legislatuur geen moskeeën zou erkennen, was al ongeveer duidelijk. Maar het zou nog veel langer kunnen duren. Volgens Homans zijn de huidige erkenningsvoorwaarden voorbijgestreefd.

Op basis van een onderzoek van de KU Leuven schuift ze nu enkele nieuwe criteria naar voren, waaronder een proefperiode van 5 jaar voor gebedshuizen die een erkenning aanvragen. Vijf jaar lang zullen zij aan een reeks nieuwe voorwaarden moeten voldoen - bijvoorbeeld rond de giften die ze ontvangen uit het buitenland - vooraleer ze ook maar 1 euro overheidssteun krijgen. Ook de 57 geloofsgemeenschappen van wie er momenteel een aanvraag hangende is, zullen die periode moeten doorlopen.

Als Homans groen licht krijgt voor die nieuwe criteria, zal er de komende 5 jaar geen enkele lokale geloofsgemeenschap meer erkend worden. “Maar dat geldt evengoed voor protestantse en orthodoxe geloofsgemeenschappen.” De kans dat de nieuwe erkenningscriteria nog voor de verkiezingen goedgekeurd raken, is weliswaar klein.

Moslimexecutieve: “Proefperiode van 5 jaar te lang”

Volgens het Executief van de Moslims van België is de proefperiode van 5 jaar echter veel te lang. “We hebben samen met alle andere erediensten tijdens een vergadering met de minister onze bezwaren overgemaakt. Elke eredienst apart had ook nog eens bezwaren. Over de proefperiode van vijf jaar hebben we gezegd dat ze voor ons heel lang is en zou mogen verdwijnen”, zegt Mehmet Ustün, voozitter van de Moslimexecutieve. Hij zegt ook dat er nog geen duidelijkheid is over de criteria die gehanteerd zullen worden tijdens de periode van vijf jaar.

En er is nog een probleem. Volgens Ustün zou een gebedshuis dat na vijf jaar geen erkenning krijgt, er ook geen nieuwe kunnen vragen. “Stel dat een of twee mensen van een gebedshuis een fout begaan en die moskee, kerk of synagoge daardoor geen erkenning krijgt. Daarna heeft ze geen recht meer om een nieuwe erkenning aan te vragen. Dat is voor ons onaanvaardbaar”, klinkt het. “Dat is een straf voor de hele gemeenschap, terwijl wij vinden dat een erkenning een belangrijke acceptatie is. De gemeenschap voelt zich er aanvaard door. Dat is heel goed voor onze samenleving.”

De Moslimexecutieve heeft al schriftelijk en mondeling bezwaren overgemaakt. “Als het decreet definitief is, zullen we zien wat erin staat en op welke manier we nog kunnen reageren”, zet Ustün. “Momenteel hebben we immers alleen nog maar het rapport, en dat is niet definitief. We hebben nu gelezen in de media dat een van de criteria een proefperiode van vijf jaar zal zijn, maar we wachten nog tot alle andere criteria definitief zijn.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees