Anthony Kumpen rijdt tegen de dopinglamp: Belgische autopiloot liefst vier jaar geschorst (ook al had hij een uitleg klaar)

Anthony Kumpen rijdt tegen de dopinglamp: Belgische autopiloot liefst vier jaar geschorst (ook al had hij een uitleg klaar)

Anthony Kumpen is betrapt op het gebruik van amfetamine en daarvoor geschorst door het Vlaams Doping Tribunaal. Een van de meest succesvolle Belgische autopiloten staat liefst vier jaar aan de kant.

De 40-jarige Kumpen werd betrapt op het verboden middel tijdens de 24 Uur van Zolder, gereden in augustus 2018. Amfetaminen zijn sowieso verboden in de autosport, maar des te meer in een uithoudingswedstrijd als de 24 Uur. Zo redeneerde ook de disciplinaire commissie van NADO Vlaanderen, weet Het Laatste Nieuws.

Voor die commissie moest Kumpen zich verantwoorden voor zijn positieve plas, waarvoor hij geen B-staal vroeg. De piloot weet die namelijk aan een bestanddeel van zijn medicatie voor ADHD, meer bepaald dexedrine. Er werd echter opgemerkt dat volgens een medisch rapport die behandeling bij Kumpen al op z’n 15de gestopt werd. De Limburger verdedigde zich door te stellen dat hij zonder voorschrift een dosis dexedrine had genomen.

Het Doping Tribunaal oordeelde in januari dat Kumpen niet kon aantonen dat de inname van het verboden middel niet-opzettelijk was en sprak een schorsing van vier jaar uit. Hoger dan de normaal voorziene twee jaar. Kumpen ging wel in beroep tegen zijn sanctie, die loopt tot 14 september 2022. Hij moet ook een boete van 2.000 euro betalen.

Anthony Kumpen rijdt tegen de dopinglamp: Belgische autopiloot liefst vier jaar geschorst (ook al had hij een uitleg klaar)
Foto: GEERT TRESIGNIE

Stevig palmares

De 40-jarige Hasselaar geldt als één van de allerbeste Belgische circuitracers van de afgelopen decennia. Overwinning in de 24 uur van Spa, zegerecordhouder in de 24 uur van Zolder, talloze Belcar-zeges en titels én twee keer een Europese Nascar-titel, Kumpens palmares is er één om u tegen te zeggen.

Kumpen komt dan ook uit een autosportnest. Vader Paul is een voormalig Belgisch rallycrosskampioen en nicht Sophie Kumpen – de moeder van Max Verstappen – hoorde bij de beste Europese karters.

Anthony Kumpen is ook één van de rijders die er voor gezorgd heeft dat circuitracerij in België in de aandacht van het grote publiek kwam en bleef. Niet alleen omdat hij voor verslaggeving op de nationale zenders zorgde en bij interviews zelden een blad voor de mond nam, maar ook zijn deelnames aan programma’s als ‘Sterren op de dansvloer’ en een cameorol in ‘Spitsbroers’ droegen daar toe bij.

In juni 2018 geraakte Kumpen betrokken bij een zware crash op het ovaal van Tours. De herstelperiode duurde langer dan verwacht, maar Kumpen kwam half augustus toch aan de start van de 24 uur van Zolder. Dat werd zijn voorlopig laatste race.

Dat de 40-jarige Kumpen nu geschorst is voor vier jaar – in afwachting van de uitspraak van de beroepsprocedure – is allicht het einde van zijn autosportcarrière. Hoewel er op nationaal vlak nog veel oudere rijders actief zijn - Koen en Kris Wauters zijn bijvoorbeeld allebei de 50 gepasseerd – valt het nog maar af te wachten of Kumpen zich na vier jaar onderbreking nog kan motiveren om terug te keren. Hij heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat zijn zakelijke auto- en immo-activiteiten een groot deel van zijn tijd in beslag nemen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.