Aangeboden door ENGIE

5 manieren om je eigen elektriciteit op te wekken

© Engie

Zonnepanelen zijn met voorsprong de meest courante manier om zelf elektriciteit op te wekken, maar het kan ook anders. Een kort overzicht van 5 technologieën die je vandaag – of in de nabije toekomst – thuis kan laten installeren om je onafhankelijkheid op het vlak van energie te verbeteren.

Mediahuis Brand Studio

Waarom zelf elektriciteit opwekken?

Zelf je stroom produceren betekent niet dat je volledig in je energiebehoeften kan voorzien. Je produceert weliswaar de elektriciteit die je zelf verbruikt, maar voorlopig is het nog niet mogelijk om met hernieuwbare energiebronnen continu je behoeften te dekken. Je hebt nog altijd een aansluiting op het stroomnet nodig, ook al kan je met batterijen (zie verder) je onafhankelijkheid vergroten.

Technologieën om zelf elektriciteit te produceren

1. ZonnepanelenZonnepanelen zijn de meest gebruikte methode om thuis zelf elektriciteit te produceren. Er in zijn in België bijna al meer 35.000 zonnepaneleninstallaties. Zonnepanelen installeren is zeker nog altijd de moeite, in welk gewest je ook woont. Zelfs met het prosumententarief en het schrappen van een aantal premies.

Bij zonnepanelen wordt het eigen verbruik (hoeveel je zelf verbruikt van de energie die je hebt geproduceerd) op 30 procent geraamd. Al kan je dit percentage optrekken tot 60 of zelfs 80 procent als je investeert in een thuisbatterij. Maar op de vraag ‘is een thuisbatterij al een rendabele investering?’, is het antwoord: ‘in de nabije toekomst zeker … maar vandaag nog niet’.

Kostprijs? Een gemiddelde zonnepaneleninstallatie bestaat uit 14 panelen, vergt een investering van ongeveer 5.000 euro en brengt meer dan 500 euro per jaar op. Vanaf het tiende jaar begin je dus al geld te verdienen. De installatie produceert stroom gedurende 25 tot 30 jaar, dus tel je winst maar uit!

Test jouw dak met deze online tool om na te kijken hoeveel zonnepanelen kunnen jou kunnen opbrengen!

2. Windturbine voor thuisLigt je woning op een winderige locatie, dan kan je een kleine windturbine installeren om zelf stroom op te wekken. Meestal gaat het om windturbines met een verticale rotatie-as en wieken van maximaal 8 meter, die beter passen in een stedelijke omgeving. De productie start bij een minimale windsnelheid van 10 tot 15 km/u, en ze leveren een vermogen van 100 W tot 20 kW. Een gemiddeld gezin (dat 3.500 kWh/jaar verbruikt) heeft genoeg aan een windturbine van 3,5 kW.

Uiteraard mag je niet zomaar overal een windturbine installeren, zeker niet op je dak. Daarom laat je het best eerst een windstudie en een milieu-effectenstudie uitvoeren door een gespecialiseerd bureau. Verder moet je een stedenbouwkundige vergunning krijgen, je buren inlichten, je windturbine aangeven aan de CREG (de federale regulator) en aan de federale minister van Energie en de toestemming krijgen van je netbeheerder, onder andere voor de installatie van een bidirectionele meter.

Kostprijs? Een windturbine voor thuisgebruik kost tussen de 10.000 en 40.000 euro, installatie inbegrepen. De exacte prijs hangt af van het vermogen van de windturbine en de eventuele voorbereidende werkzaamheden, zoals funderingswerken. Als de turbine voldoende aan de wind is blootgesteld, bedraagt de terugverdientijd zo’n vijftien jaar. Maar hoe minder wind de turbine vangt, hoe langer het duurt voor je de kosten terugverdient. Een pluspunt is wel dat de regulator van jouw gewest (in Vlaanderen de VREG) groenestroomcertificaten toekent. En bovendien zou een windturbine tot vier keer meer stroom kunnen produceren dan zonnepanelen met hetzelfde vermogen, terwijl het rendement na verloop van tijd niet vermindert.

3. Micro-warmtekrachtkoppelingVerwarmingsketels die tegelijk een microsysteem voor warmtekrachtkoppeling zijn, bestaan al een tijdje. Hun bijzonderste eigenschap is dat ze tegelijk warmte en elektriciteit produceren! Hoe gaat dat in zijn werk? De brandstof die gebruikt wordt om warmte te produceren (meestal aardgas) drijft ook een zuigermotor aan. De mechanische energie die door deze beweging vrijkomt, wordt vervolgens via een alternator omgezet in elektriciteit. Warmtekrachtkoppeling dekt zo grotendeels de elektriciteitsbehoeften van een gemiddeld gezin.

Kostprijs? Ongeveer 10.000 euro.

4. ZonnedakZonnetegels had je al langer, maar sinds kort is er nog iets beters: een zonnedak. Het Solar Roof van Tesla is meer dan een reeks op een gebinte gemonteerde zonnepanelen. Het hele dak vangt de zonne-energie op en is verbonden met de krachtige Tesla-thuisbatterij Powerwall. De pannen zijn voorzien van zonnecellen die voor het blote oog onzichtbaar zijn. Ze zien eruit als gewone pannen en gaan even lang mee als de rest van je woning. In België kan je ze al voorbestellen.

Kostprijs? Zo’n 22.000 euro, installatie inbegrepen, voor een gemiddelde dakoppervlakte (100 m2).

5. Ruiten en bouwblokken in zonneglasVerscheidene bedrijven ontwikkelen ruiten die stroom opwekken. Een van deze bedrijven is het Duitse Heliatek, met een technologie die gebaseerd is op een flexibele fotovoltaïsche folie die op de ramen aangebracht wordt. Qua rendement mag je rekenen op zo’n 80 watt per vierkante meter. Verschillende gebouwen zijn er al mee uitgerust, waaronder dat van ENGIE Lab Laborelec in Linkebeek.

Britse onderzoekers hebben ook glazen bouwblokken voor woninggevels ontwikkeld die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Ze zijn voorzien van slimme glasvezels die de zonnestralen op kleine zonnecellen concentreren. De prijs van deze Solar Squared-bouwblokken is nog niet bekend.

Kortom : er bestaan al heel wat oplossingen om zelf elektriciteit te produceren, maar ze zijn (nog) niet allemaal even betaalbaar.

Zonnepanelen zijn ongetwijfeld de meest ontwikkelde technologie. Lees in deze 3 gratis gidsen meer over dit onderwerp.Op zoek naar meer informatie over zelf elektriciteit opwekken? Vraag gratis een offerte aan bij ENGIE.