Oost-Vlaanderen telt meeste wielerrecreanten en -clubs, Antwerpen meeste renners

Oost-Vlaanderen telt meeste wielerrecreanten en -clubs, Antwerpen meeste renners

Foto: Jan Van der Perre

Oost-Vlaanderen mag zich dé fietsprovincie noemen in aantal clubs en recreanten die aangesloten zijn bij de wielerfederatie Cycling Vlaanderen. Misschien niet vreemd, omdat uitgerekend op Oost-Vlaams grondgebied de kern ligt van de Vlaamse klassiekers en semi-klassiekers.

Klik hier om onze digitale wielergids te ontdekken, met alle parcours en een beoordeling van alle renners

Cycling Vlaanderen zag het aantal clubs voor wielrenners en recreanten de voorbije vijf jaar stijgen van 978 tot 1.325. Oost-Vlaanderen neemt daarin de leiding met 440 clubs, voor West-Vlaanderen met 374 en Antwerpen met 192.

Ook in het aantal aangesloten recreanten en renners spant Oost-Vlaanderen de kroon met 17.442 vergunningen. West-Vlaanderen noteert er 11.783 en Antwerpen 6.593. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat niet alleen Cycling Vlaanderen aangesloten recreanten heeft, maar ook de Vlaamse Wielerbond lidkaarten uitreikt. Die organisatie is zelfs sterker in aantal.

LEES OOK (N+). Waarom wielrennen achterophinkt bij de jeugd

Als het op renners aankomt is de provincie Antwerpen echter de ‘winnaar’, met 1.774 vergunningen voor mensen die aan competitiesport doen. Oost-Vlaanderen komt hier op de tweede plaats met 1.575 renners, West-Vlaanderen op de derde met 1.186.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.