Tom Waes wordt weer even acteur: “Mijn dochter hield haar hart vast”

Tom Waes wordt weer even acteur: “Mijn dochter hield haar hart vast”

De ontdekkingsreiziger maakt plaats voor de acteur: Tom Waes (50) vertolkt in Undercover een flik die op een camping maatjes wordt met een Nederlandse xtc-baron. Waes amuseerde zich te pletter, maar kijkt bang uit naar de reacties: “Ik hoop dat de mensen mij aanvaarden als acteur.”

Zijn fans vinden het wellicht niet erg: na tien weken Reizen Waes Europa is Tom nog eens tien weken op televisie. Dit keer als acteur, met een hoofdrol in Undercover. Waes speelt Bob Lemmens, een undercoveragent die samen met zijn Nederlandse collega Kim op een camping moet aanpappen met Ferry Bouman, een xtc-producent die ondanks zijn fortuin nog het liefst in zijn chalet vertoeft. De reeks is voor een groot deel opgenomen op een camping in Lommel. “De eerste week hebben we ook effectief daar geslapen. Iedereen had zijn eigen stacaravan. De sfeer was zalig. Vaak waren we om vijf uur klaar met draaien en deden we een barbecue met de hele ploeg. Het was een fantastische zomer. Vanaf dag één was het één vriendengroep.”

Wonderjaren op camping

De opnames in Lommel deden Waes terugdenken aan zijn jeugd: “Mijn grootouders verbleven in het weekend op een camping in Kasterlee. Het was rond 1980, het jaar waarin mijn ouders hun huis aan het bouwen waren. Op vrijdagavond kwamen mijn grootouders mijn broer en mij halen en reden we naar de camping. Mijn broer en ik waren van ’s morgens tot ’s avonds op pad. In de Nete zwemmen, braambessen plukken, vuurtje stoken, met de BMX crossen in de bossen, het waren heerlijke tijden.”

Undercover is het product van een samenwerking tussen Vlamingen en Nederlanders. “Het klikte heel goed met die mannen, alleen blijft de taal een grappige barrière. Als Frank Lammers (die de xtc-producent speelt, nvdr.) zijn Brabants bovenhaalt, begrijp ik de helft niet. Ik spreek in de reeks gewoon Antwerps. Niet zo plat als dat van Manou Kersting, met wie ik af en toe een grap uithaalde. Dan speelden we allebei een scène in het keurig Algemeen Nederlands.”

Baard geverfd

Een debutant is Tom Waes niet als acteur: hij speelde onder meer mee in series als Het geslacht De Pauw en Nieuw Texas. Toch zet hij zich een beetje schrap voor de reacties: “Ik hoop dat de mensen mij aanvaarden als acteur. Mijn dochter hield haar hart vast. Ik heb haar vijf afleveringen bezorgd en ze was heel tevreden. Eerst was het heel even raar, zei ze, maar vanaf de tweede scène was ze helemaal mee met mijn personage.”

Fysiek verschilt Bob de undercoverflik niet van Tom Waes. Of toch een beetje: “Ze hebben mijn haar geverfd. En mijn baard. Dat oogt misschien wat jonger. Het is door deze reeks dat ik mijn vollere baard heb laten staan. Ik ben blij dat ik een undercoveragent kan spelen. Want dat echt zijn is nog iets anders. Die mannen uit het drugsmilieu lachen er niet mee.”

Tom Waes wordt weer even acteur: “Mijn dochter hield haar hart vast”

Bekijk ook: De eerste minuten van Undercover

Video: VRT

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees