Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

De leerlingen trokken van het Sint-Poppoplein naar de Markt.jdv

Stadsbestuur belooft evenveel bomen te planten als er deelnemers aan mars zijn

Nu ook klimaatmars in Deinze: ruim 800 leerlingen trekken de straat op

DEINZE/NEVELE

-

Ruim 800 leerlingen namen vrijdagnamiddag het Sint-Poppoplein en de Markt in. De 14 Deinse basisscholen kwamen op straat voor het klimaat. Het stadsbestuur belooft maatregelen.

De klimaatmars kwam er op initiatief van de derde graad van basisschool Mozaïek in Astene. “Jongeren die op straat komen voor het klimaat: het is al weken niet uit de actualiteit weg te branden”, zegt Conny Vermandere van de directie van Mozaïek. “Veel leerkrachten van de vijfde en zesde leerjaren wilden het thema bespreekbaar maken in de klassen, de vragen van de kinderen over het klimaat en de klimaatverandering beantwoorden en hen sensibiliseren om zelf hun steentje bij te dragen. Zo kwam het idee naar voren om een mars te organiseren. Geen protestbetoging, maar eerder een mars als positief signaal dat ook de kinderen van Deinze begaan zijn met het klimaat. Samen met 13 andere directies wilden we de leerlingen er tijdens de mars bewust van maken om meer zorg te dragen voor natuur en milieu, dichtbij en veraf. Dat we daarvoor tijdens de lesuren naar buiten komen, moet kunnen.”

Meer dan 300 kinderen kwamen bij wijze van voorbeeld met de fiets naar het centrum van Deinze gereden. Voor hen was er op de parking tegenover het stadhuis een ruime stalling ingericht.

Vooraleer de kleurrijke stoet met niet mis te verstane slogans zich op gang trok, riepen Emma uit het zesde leerjaar en Louis uit het vijfde jaar van Mozaïek de leerlingen op om op te komen voor een beter klimaat. “In Deinze willen we het beleid stimuleren om zich te profileren als klimaatvriendelijke en milieubewuste stad waar het goed is om leven”, zeiden ze. “Met toeters en bellen sturen we onze boodschap uit.”

directie mozaïek “We vragen de leerlingen om meer zorg te dragen voor natuur en milieu. Dat we daarvoor tijdens de lesuren naar buiten komen, moet kunnen”

Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) beloofde alvast dat hij het klimaatplan dat Deinze nastreeft op de website van de stad zal zetten en dat de stad voor elke deelnemende leerling nog dit jaar een boom zal planten.

De slogans waren niet mis te verstaan.jdv

jdv

Het beste van Enkel voor abonnees