Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Anemone Valcke (rechts) en Britt Bakker tussen de dure schilderijen: “Gelukkig hangen ze te hoog voor vierjarigen.” IF/Elisabeth Soetaert

Anemone Valcke en studiegenote Britt Bakker maken in MSK voorstelling over kunst voor kleuters

“Je hoeft niets te weten van kunst om iets mooi te vinden”

Gent

-

Als kind volgde ze tekenateliers in het MSK. Twintig jaar later keert actrice Anemone Valcke (28) terug naar het Museum voor Schone Kunsten met een voorstelling voor kleuters. “Kunst is overal en voor iedereen. Zelfs in een steen op een voetpad.”

Tot in haar late tienerjaren dacht Anemone Valcke dat Kafka een soort ekster was, omdat een vriend van haar vader de ekster die in zijn tuin langskwam, grappend ‘Kafka’ noemde. Valcke: “We leven echt in een kennismaatschappij. Op je 18de niet weten wie Kafka is, daar kan je meewarig over doen. Maar het belet toch niet dat je je creatief en als mens kan ontplooien? Ik heb honderden kafka’s getekend omdat ik het zulke mooie, intrigerende vogels vond.” (lacht)

Ontroerd door eenvoud

De voorstelling Ik wist niet dat dit dat was is een ode aan het kijken én het niet weten. De Gentse actrice maakt ze, onder begeleiding van Frans Van der Aa van productiehuis 4Hoog, samen met haar studiegenote en hartsvriendin Britt Bakker. “Ik was onlangs met vriendinnen in Centre Pompidou in Parijs en plots keek iedereen verwachtingsvol naar mij”, vertelt Bakker. “Of ik niet een woordje uitleg kon geven , ik zat toch in de kunstensector? Ja sorry, maar zo werkt het niet.”

IF/Elisabeth Soetaert

Valcke: “Misschien zijn we zo op het idee voor deze voorstelling gekomen: tonen dat je iets gewoon mooi kan vinden zonder dat je weet wie de schilder is en uit welke stroming een werk komt. Ik zou soms wat meer van mijn onwetendheid willen behouden.”

Anemone Valcke Actrice “Ik zou soms wat meer van mijn onwetendheid willen behouden”

Bakker: “Kleutertheater was een logische stap: niemand kijkt zo onbevangen naar kunst als kleuters. Volwassenen zijn veel sceptischer: Is dat nu kunst? Dat kan ik ook. Maar dit vinden wij nu net zo tof aan kunst: niet alleen het ambacht van het ‘maken’ maar ook het denkproces. En de blik die in bijvoorbeeld een simpele mosselpot een statement kan zien.”

Miljoenen waard

Valcke: “Ik kan plots ontroerd zijn door iets heel eenvoudigs. Een steen op het voetpad, bijvoorbeeld. Natuurlijk vindt niet iedereen die steen even mooi maar als we een zaadje kunnen planten en het publiek met een meer open blik naar kunst en schoonheid leren kijken, is dat al heel wat.”

if/ES

Dat de voorstelling in het MSK is te zien, is een meerwaarde. “Maar evident was het niet”, klinkt het bij 4Hoog “Dit is vrij uniek. In een museum als dit hangen pronkstukken die samen miljoenen waard zijn. Logisch dus dat er twijfels bestaan om er evenementen te organiseren of godbetert een bende kleuters op los te laten. Gelukkig werken hier ook mensen die helemaal enthousiast waren. Meer zelfs, in het Van Eyckjaar zit er misschien nóg een samenwerking in.”

Schrik dat de kleuters aan de schilderijen zullen prutsen, is er niet. Bakker: “Ze hangen simpelweg te hoog voor vierjarigen.” Van der Aa: “Maar ze zullen al die werken wel hebben gezien. De taal van jonge kinderen staat nog niet op punt, maar ze hebben een enorme plasticiteit. Al die kunstwerken nemen ze op als sponsen, wees maar zeker.”

‘Ik wist niet dat dit dat was’ (4+), telkens tweemaal op 24 (uitverkocht), 26 en 27 februari in het MSK. www.4Hoog.be

Het beste van Enkel voor abonnees