N-VA houdt deur open voor nieuwe kerncentrale, Groen ziet “nucleaire verslaving” bij partij van Bart De Wever

N-VA houdt deur open voor nieuwe kerncentrale, Groen ziet “nucleaire verslaving” bij partij van Bart De Wever

(archiefbeeld) Foto: BELGA

Als het van N-VA afhangt, moeten de twee jongste kerncentrales van ons land tien jaar langer open blijven. En ook de bouw van een nieuwe centrale “is bespreekbaar als dat economisch rendabel is”. Dat staat in de brochure rond ‘ecorealisme’ die N-VA zaterdag heeft voorgesteld op hun V-dag, een soort studiedag, rond energie en ecologie.

LEES OOK. Groen opent verkiezingscampagne met de boodschap “We delen meer dan we denken”

In de aanloop naar 26 mei organiseert N-VA een reeks V-dagen, studiedagen over verschillende onderwerpen. Zaterdag hebben zowat 800 N-VA-leden zich in Gent gebogen over het thema energie en ecologie. Hoewel er ook gesproken werd over voedselvoorziening, afval en klimaatadaptatie lag de focus vooral op energievoorziening en met name op de (on)zin van kernenergie in de toekomstige energievoorziening.

Die focus heeft vooral te maken met de centrale spreker op de studiedag, de Amerikaan Michael Shellenberger, een voormalige milieuactivist die een van de grondleggers is van het zogeheten ecomodernisme. Op energievlak is Shellenberger een groot pleitbezorger voor kernenergie. Volgens hem gaat het om een goedkope, veilige en klimaatvriendelijke oplossing.

De Belgische elekriciteitsvoorziening is voor de helft afhankelijk van kernenergie. Als België ook de andere helft nucleair wil invullen, zijn er volgens Shellenberger gewoon drie extra kerncentrales nodig.

“Equivalent van alle auto’s van de weg halen”

Dat verhaal staat natuurlijk haaks op de geplande kernuitstap in 2025. N-VA heeft al langer kritiek op die timing. De huidige nucleaire capaciteit tegen 2025 vervangen door hernieuwbare bronnen en (nieuwe) gascentrales is volgens de partij onhaalbaar en onbetaalbaar. Daarom pleit N-VA al langer voor het 10 jaar langer open houden van de twee jongste nucleaire centrales.

“Op die manier laat je het licht branden, blijft de prijs betaalbaar en vermijd je 6 miljoen ton CO2 en dat tien jaar lang. Om je een idee te geven: dat is het equivalent van alle auto’s in Vlaanderen van de weg halen. Alle personenwagens. En dat dus tien jaar lang”, aldus Anneleen Van Bossuyt, die het slotwoord hield op de studiedag.

Zij daagt de andere partijen, en met name oppositiepartij Groen, uit om uit te leggen hoe ons land zonder kernenergie zal kunnen na 2025. “Ik wil cijfers zien”, aldus Van Bossuyt. “Geef ons duidelijkheid over de factuur van de kernuitstap. Want de bevoegde minister mag er nog zoveel mist over spuien: dat zal geen 15 euro per gezin zijn, maar een factuur van 9 miljard, meer dan anderhalve keer de Turteltaks voor elk gezin. En dat om méér CO2 uit te stoten”, aldus Van Bossuyt.

Hoewel N-VA op termijn (tegen 2065) ook uit kernenergie wil stappen, sluit de partij de bouw van een nieuwe centrale toch niet helemaal uit. “Een nieuwe kerncentrale is bespreekbaar als dat economisch rendabel is”, zo staat te lezen in de N-VA-brochure.

Antinucleair protest

Bij de start van de studiedag voerden enkele leden van de 11 maart-beweging, een organisatie die na de kernramp van Fukushima in 2011 ijvert voor het behoud van de kernuitstap en een overstap naar hernieuwbare energie, actie tegen dat standpunt. “Kernenergie is onbetaalbaar, onbetrouwbaar en onhaalbaar”, zegt Johan Malcorps van de organisatie (en tevens lid van Groen). Ook de bouw van nieuwe centrales en de ontwikkeling van nieuwe nucleaire technologie is volgens de organisatie geen deel van de oplossing. “Dat is dagdromerij. Dat is geen ecorealisme, maar ecosurrealisme”, aldus Malcorps.

Groen: “Nemen akte van nucleaire verslaving van N-VA”

“We nemen akte van de nucleaire verslaving van de N-VA. Het leek geen studiedag van N-VA maar van de nucleaire lobby”, zo reageert Groen-Kamerlid Kristof Calvo zaterdag. “Ik wil de N-VA eerst en vooral bedanken dat ze het over ons hebben op hun congressen. Dat is gratis reclame”, zegt Calvo in een reactie. Volgens Calvo bewijzen de uitspraken op de N-VA-studiedag vooral dat N-VA “verslaafd is aan kernenergie”. “De studiedag leek wel georganiseerd door de nucleaire lobby”, aldus Calvo.

Dat spreker Michael Shellenberger op de studiedag openlijk pleitte voor de bouw van drie extra kerncentrales in België, doet Calvo af als “totaal crazy”.

Calvo betwist dat de kernuitstap in 2025 onbetaalbaar en onhaalbaar zou zijn, zoals N-VA zegt. “Maar we mogen inderdaad geen tijd meer verliezen. Het is vijf voor twaalf. Weet je wat pas peperduur is? De bouw van een nieuwe kerncentrale. En ook het langer openhouden van de bestaande centrales heeft een kostprijs. Wij pleiten ervoor om te investeren in de toekomst en in hernieuwbare energie en niet in het verleden”, aldus Calvo.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees