Voor het eerst meer allochtone dan autochtone Antwerpenaren

Voor het eerst meer allochtone dan autochtone Antwerpenaren

Foto: Wim Hendrix

/ Antwerpen -

Voor het eerst telt Antwerpen meer inwoners met migratieachtergrond dan zonder. Bij de nul- tot tienjarigen heeft zelfs driekwart ouders zonder Belgische achtergrond.

Antwerpen telt momenteel 527.461 inwoners, zo’n 3.000 meer dan vorig jaar. De komende jaren komen er naar verwachting nog eens tien- tot dertigduizend Antwerpenaren bij, zegt schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (sp.a) aan VRT NWS.

Op dit moment is 50,1 procent van de Antwerpenaren allochtoon. De grootste groep komt van Noord-Afrika. Ook personen van Aziatische en West-Europese herkomst zijn goed vertegenwoordigd in de statistieken.

De evolutie heeft veel te maken met de hogere geboortecijfers bij allochtonen. Driekwart van de nul- tot tienjarigen heeft ouders zonder een Belgische achtergrond. In een aantal wijken ligt dat nog hoger.

“Niet verkrampt mee omgaan” vs “migratiestop”

Volgens schepen Tom Meeuws is het nu vooral zaak om hier “niet verkrampt” mee om te gaan. “Het gaat over mensen van allerhande gezindte, je kunt er geen lijn in trekken. Het zijn allemaal mensen wier dromen in Antwerpen liggen.”

Dat er in Antwerpen nu officieel meer personen met een allochtone achtergrond wonen dan autochtonen, is voor Vlaams Belang een gevolg van het stedelijke beleid. “Het stadsbestuur heeft in de voorbije zes jaar legislatuur deze omvolkingsevolutie niet vertraagd, laat staan gekeerd, en had daar ook niet de intentie toe”, klinkt het.

“De Vlaamse Antwerpenaren zijn nu officieel een minderheid in hun eigen stad”, vindt Antwerps VB-fractieleider Filip Dewinter. “De natte droom van links komt uit: de multiculturele samenleving realiseren via omvolking. Het omvolkingsbeleid is een bewuste strategie om een zo divers mogelijke bevolkingssamenstelling tot stand te brengen. De massa-immigratie met de witte vlucht tot gevolg is de hefboom om de omvolking te realiseren. Alleen een immigratiestop kan hieraan iets veranderen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees