Records blijven maar sneuvelen: vandaag was de warmste dag in februari ooit met maar liefst 18,8 graden op de teller

Het is de warmste dag in februari ooit. Dat meldt weerman David Dehenauw van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). In Ukkel kon het weerstation immers 18,8 graden meten. En dat is 0,1 meer dan de warmste februaridag tot nu toe, die van in 1960.

25 februari 2019 zal de geschiedenisboeken ingaan als de warmste dag van februari ooit, met 18,8 graden. Daarmee verpulvert deze dag niet alleen zijn eigen dagrecord van 15,4 graden op 25 februari 1964. Het is ook het hoogst gemeten getal in februari ooit, zo bevestigt het KMI.

Abnormaal

Het is wel degelijk abnormaal, dat prachtige weer in februari. Wie de weerkaarten van het KMI bekijkt, ziet al snel dat die situatie inderdaad niet normaal is. De gemiddelde maximumtemperatuur van februari staat immers genoteerd op 6,6 graden Celsius. Bijna een derde van wat we de komende dagen verwachten dus.

Records blijven maar sneuvelen: vandaag was de warmste dag in februari ooit met maar liefst 18,8 graden op de teller
Foto: KMI

Records blijven sneuvelen

De lenteprik blijft duren en het weer zal zichzelf alleen maar overtreffen. Na deze twee records - van de warmste 25 februari ooit en de warmste februaridag ooit - zal er dinsdag nog een dagrecord sneuvelen. Het staat nu op 15,7 graden en dateert uit 1922, terwijl maximumtemperaturen rond de 17 à 18 graden voorspeld worden. Ook het dagrecord voor 27 februari - 17,3 graden uit 1959 - loopt gevaar, maar dat is minder zeker.

Tien dagen geleden, op 15 februari, mocht ook al een dagrecord in de prullenmand. Het werd toen 18,1 graden in Ukkel. Het record daarvoor, 17,2 graden, dateerde van 15 februari 1998.

Weervoorspellingen

Dinsdagochtend hangt er lokaal wat nevel. Al snel wordt het opnieuw zonnig onder een heldere hemel. We krijgen opnieuw hoge maxima: tussen 15 en 19 graden. De wind waait meestal zwak uit veranderlijke richtingen. Ook dinsdagavond en -nacht blijft het helder en rustig. De minima liggen rond of net beneden het vriespunt in Laag- en Midden-België tot +6 graden op de Ardense toppen.

Records blijven maar sneuvelen: vandaag was de warmste dag in februari ooit met maar liefst 18,8 graden op de teller
Foto: REUTERS

Woensdag krijgen we opnieuw zonnig en uiterst zacht weer. De maxima liggen opnieuw tussen 14 en 19 graden, bij een meestal zwakke wind uit zuidelijke of veranderlijke richtingen.

Donderdag begint met eerst nevel en mist, vooral in het westen van het land. In het oosten zijn er aanvankelijk nog brede opklaringen. Later neemt overal de bewolking toe vanuit het westen en op het eind van de dag stijgt de kans op wat neerslag. Het wordt enkele graden minder zacht, met nog maxima tussen 8 en 13 graden. De wind is zwak tot matig en komt uit zuidwestelijke hoek.

Vrijdag is het wisselend tot zwaarbewolkt en, op enkele druppels regen na, overwegend droog. Vooral in het zuidoosten van het land kunnen er enkele buitjes vallen. De maxima liggen tussen 6 en 10 graden en er staat een zwakke tot matige noordwestenwind.

Zaterdag is het vaak bewolkt maar meestal droog. De maxima schommelen rond 12 graden in het centrum. De wind is matig en komt uit het zuidwesten.

Zondag trekt een Atlantische regenzone oostwaarts over ons land. Het is bijgevolg zwaarbewolkt met soms regen of buien. De maxima liggen rond 10 of 11 graden en er staat een stevige wind uit zuidwestelijke sector.

Corrigeer

IN HET NIEUWS.