Joke Schauvliege definitief aangesteld als lijsttrekker voor Vlaams Parlement

Joke Schauvliege definitief aangesteld als lijsttrekker voor Vlaams Parlement

Foto: Luc Daelemans

Brussel -

Het partijbestuur van de Oost-Vlaamse afdeling van CD&V heeft Joke Schauvliege maandagavond definitief aangeduid als lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen. Dat meldt een goed ingelichte bron. Dat was ook al langer het plan, maar na haar plotse ontslag als minister van Omgeving, Natuur en Landbouw was het onduidelijk of daar nog wel voldoende draagvlak voor was.

Het provinciaal bestuur van CD&V Oost-Vlaanderen klopte maandagavond de lijsten voor de Vlaamse en de federale verkiezingen in mei definitief af. Een beslissing die al weken geleden had moeten vallen, maar enkele knopen waren moeilijk door te hakken.

Zo zou Schauvliege een pauze nodig gehad hebben na een emotionele persconferentie drie weken geleden. Ze bleef ook een tijd lang uit de pers. Het provinciaal bestuur van CD&V Oost-Vlaanderen bevestigt maandag dat Schauvliege de lijst voor het Vlaams Parlement definitief zal trekken.

Op de tweede plaats op de Oost-Vlaamse CD&V-lijst staat Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne, gevolgd door federaal parlementslid Vincent Van Peteghem, de jonge burgemeester van Sint-Gillis-Waas Maaike De Rudder, en Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman. Lijstduwer is Jan Vermeulen. Opvolgers zijn Stijn De Roo en Saloua El Moussaoui uit Sint-Niklaas.

Voor de federale verkiezingen zal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem de lijst trekken. Dat was al een tijd bekend. Op de tweede plaats staat Dendermonds schepen Lien Dierick, gevolgd door parlementslid Stefaan Vercamer. Op de vierde plaats staat federaal parlementslid Veli Yuksel, die zo dezelfde plaats krijgt als bij de vorige verkiezingen. De lijst wordt geduwd door Vlaamse parlementslid Jenne De Potter.

Eerste opvolger is daar voormalig gouverneur Jan Briers, gevolgd door gemeenteraadslid Lore Baeten uit Sint-Niklaas.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees