De VAR kijkt voor het eerst mee in de koers: een drinkbus weggooien? 176 euro boete!

De VAR kijkt voor het eerst mee in de koers: een drinkbus weggooien? 176 euro boete!

“Een bidon in de weide gooien is niet meer van deze tijd”, zegt UCI-commissaris Philippe Mariën. Chris Froome let voortaan dus maar beter op. Foto: BELGA

Wie dit Belgisch openingsweekend een lege ­bidon in de weide keilt, kan voortaan wat dieper in de buidel tasten. Op het vergrijp staat volgens de nieuwe strafbarema’s van de Internationale Wielerunie (UCI) nu een geldboete van minimum 200 tot 500 Zwitserse frank, of 176 tot 440 euro. Wie op een ­gevaarlijke manier een drinkbus in het publiek gooit kan zelfs tot 1.000 Zwitserse frank (881 euro) af­dokken

Bekijk hier onze digitale wielergids

Het peloton dat zaterdag de Omloop Het Nieuwsblad en zondag Kuurne-Brussel-Kuurne rijdt, wordt er op de verplichte ploegleidersvergadering nog eens aan herinnerd: “Een bidon in de gracht gooien of afval achterlaten op de weg, is niet meer van deze tijd.” Philippe Mariën, het hele weekend lang tv-commissaris – zeg maar de VAR van de wielerwedstrijden – heeft de indruk dat de UCI-regels nog niet tot iedereen binnen het profpeloton zijn doorgedrongen.

“We moeten af van die hardleerse renners die overal hun afval achterlaten. We moeten af van zij die net nadat ze naast de ploegleidersauto reden, onmiddellijk erna hun bidon in de lucht gooien. WorldTourprofs hebben een voorbeeldfunctie. Met hogere geldboetes willen we sneller aan image building doen en op een verantwoorde, ecologische manier koersen. Er zijn afvalzones voorzien: kort voor de bevoorrading en vlak erna. Daarnaast kan sinds enkele jaren op een twintigtal kilometer van de finish ook nog afval in een voorziene waste zone worden gedumpt.”

Dus een lege drinkbus in het publiek gooien is voortaan verboden? “Ik hoor niet graag het werkwoord ‘gooien’. Zachtjes richting het publiek rollen, dat mag wel. Of afgeven aan de ploegauto natuurlijk. Een renner die vol adrenaline een halfvolle of -lege drinkbus richting publiek gooit, dat is levensgevaarlijk. Dat willen we niet meer zien. Krijg zo’n ding maar eens per ongeluk tegen je neus.”

Mentaliteitswijziging

Volgens Greg Van Avermaet is de mentaliteitswijziging onder de renners al volop ­be­zig. “Ik ken maar halvelings de nieuwe reglementering, maar ik weet wel dat ik – en ook een pak collega’s – mijn papiertjes en gelletjes in mijn achterzak stop tot ik in de waste zone kom. In Oman bijvoorbeeld gooi je geen lege drinkbus weg. Simpelweg omdat er ginder amper volk staat en omdat iets dat met de grond in aanraking kwam, daar niet meer wordt opgeraapt. Dat staat gelijk met vuilnis. Dus geef je daar desnoods je drinkbus terug aan de volgauto. Anderzijds heeft een kind hier graag zo’n lege bidon als souvenir. Het behoort ergens ook tot de charmes van de koers.”

 
Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.