Legendarische ploegleider Jef Braeckevelt overleden

Jef Braeckevelt in 2011, toen hij afscheid nam als ploegleider bij Katusha Foto: pol de wilde-corelio

De legendarische ploegleider Jef Braeckevelt is op 76-jarige leeftijd overleden. Braeckevelt begon al als ploegleider in 1964 en bleef in het peloton tot 2011. In de jaren 90 was hij de sportieve baas bij het Belgische Lotto, waar hij vele (emotionele) successen beleefde. Hij was twee handen op één buik met de veelvuldig van nationaliteit gewisselde renner Andrej Tsjmil en heeft twee van zijn poulains, Sergue Baguet en Claude Criquielon, zien overlijden. In 2001 ontving de West-Vlaming de Kristallen Fiets voor ploegleiders. Jef Braeckevelt wordt maandag 4 maart om 10.30 uur begraven in de Heilige Familiekerk op ’t Gaverke in Waregem.

LEES OOK. Wij interviewden Jef Braeckevelt toen hij stopte als ploegleider in 2011, en het was Jef ten voeten uit: de belichaming van een uitstervend ras in het peloton

Joseph (Jef) Braeckevelt is geboren te Tielt op 30 januari 1943. Hij was als kleine gast al bezeten van de koers. Vanaf zijn veertiende was hij bordjesman achterop de moto en zocht hij jonge coureurs voor Meulebeke Sportief. “Als puber was ik eigenlijk al ploegleider”, zei hij daarover.

In Noord-Frankrijk vond Braeckevelt de weg naar het profpeloton. In 1964 werd hij ploegleider bij Terrot-Leroux, een ploeg voor onafhankelijken. Daar had hij onder meer Willy Van Neste en Daniel Vanryckeghem onder zijn hoede.

Vanaf 1968 leidde de West-Vlaming twee jaar Etalo en één jaar Siriki-Munck. Braeckevelt bleef daarna uit beeld tot 1978 toen hij aan de zijde van Berten De Kimpe Avia - Groene Leeuw leidde. Van 1979 tot 1985 was Braeckevelt assistent-ploegleider bij het Noord-Franse La Redoute. Daar werkte hij met renners als Mariano Martinez, Roger Rosiers, Bernard Vallet, Robert Alban, Pierre Bazzo, Alain Bondue, Ferdi Van Den Haute, Jean-Luc Vandenbroucke (met wie hij later samenwerkte aan de leiding van Lotto), Johan De Muynck, Etienne De Wilde, Gregor Braun, Jérôme en Régis Simon, Stephen Roche, Thierry Claveyrolat en Michel Vermote.

In 1986 was Braeckevelt opnieuw assistent-ploegleider in België, de eerste drie jaar bij Hitachi. Onder zijn hoede waren onder meer Claude Criquielion, Etienne De Wilde, Dirk De Wolf, Rudy Dhaenens, Rudy Matthijs, Rudi Rogiers, Marc Sergeant, Jean-Marie Wampers, en Jef Lieckens.

Als assistent-ploegleider en later ploegleider beleefde Braeckevelt zijn hoogdagen bij de Belgische Lotto-ploeg, waarbij hij van 1989 tot 2002 werkzaam was. Hij haalde onder meer Andrei Tsjmil en beleefde er vele successen in de jaren 90.

Legendarische ploegleider Jef Braeckevelt overleden
Foto: Archief Het Nieuwsblad

“Hoogtepunt” met Serge Baguet

Zo loodste hij ook zijn poulain (en de veel te vroeg overleden) Serge Baguet in 2000 terug in het profpeloton. Met hem had Braeckevelt een speciale band, zoals bleek uit hun omhelzing na de straffe zege van Baguet in de Tour van 2001. Zelf noemde hij die beklijvende overwinning een “hoogtepunt” in zijn carrière. Het was trouwens Braeckevelt die Baguet letterlijk van het dak had gehaald nadat die met wielrennen was gestopt, om hem een plaats te geven bij Lotto.

“Er zijn twee renners waar ik veel plezier aan beleefd heb: Claude Criquielion en Serge Baguet. Ik ben ze nu allebei kwijt. Dat doet echt pijn”, zei hij in februari 2017 nog tegenover De Wielerkrant.

Braeckevelt stond altijd achter de ambitieuze Tsjmil, wat binnen de ploeg echter niet onverdeeld in goede aarde viel. Na 2002 was er voor de renner geen plaats meer, Braeckevelt verdween samen met hem uit het team van de Nationale Loterij.

De West-Vlaming was vervolgens actief bij Marlux, Chocolade Jacques (met Tsjmil als ploegleider aan zijn zijde), en Jartazi. Hij leidde er onder meer David Boucher, Dave Bruylandts, Andy Capelle, Dmitri Konisjev, Chris Peers, Jürgen Van De Walle John Gadret, Geert Verheyen, Leonardo Duque, Johnny Hoogerland, Dmitri Moeravjev, Janek Tombak, Geert Omloop, Allan Davis, Jens Mouris, Frank Vandenbroucke (in 2008), Maxime Vantomme en de latere busbestuurder bij Quick Step James Vanlandschoot.

Afscheid bij Katusha

Dankzij Tchmil belandde Braeckevelt later nog aan de absolute top van het wielrennen als sportdirecteur bij Katusha, waar ze op zijn expertise rekenden in de Vlaamse en Franse koersen die hij op zijn duimpje kende. Op zijn 68e stopte daar zijn avontuur en stapte hij uit het peloton. “Er is een nieuwe manager gekomen en je weet: andere bazen, andere wetten”, zei hij toen daarover aan Belga. “Bovendien wil men bij Katusha een andere strategie op poten zetten. Zo moest ik ook als sportdirecteur naar koersen in zeg maar Australië, China en noem maar op. Ik ben 68 en dat verre reizen zie ik niet meer zitten. We zijn dan samen rond de tafel gaan zitten en uiteindelijk beslisten we om mijn contract, dat nog liep voor twee jaar, te ontbinden. (...) We zijn in alle vriendschap uiteen gegaan”.

De ploegen van Jef Braeckevelt:

1964-1966: Terrot - Leroux

1968-1969: Etalo

1970: Siriki - Munck

1978: Avia - Groene Leeuw

1979-1985: La Redoute-Motobécane

1986-1988: Hitachi (1986: Hitachi-Marc-Splendor, 1988: Hitachi-Bosal)

1989-2002: Lotto

2003: Marlux-Wincor-Nixdorf

2004: Chocolade Jacques

2006: Jartazi - 7Mobile

2007: Jartazi - Promo Fashion

2008: Mitsubishi - Jartazi - Protech

2009: Katusha

Legendarische ploegleider Jef Braeckevelt overleden
Een van de laatste foto’s van Jef, in 2016 met Museeuw en Tchmil bij hem thuis. Foto: Peter Malaise
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.