Greg Van Avermaet verkent als één van de eersten het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad: “Blij dat er veel wind zal staan”

Greg Van Avermaet was vandaag één van de eersten om het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad te verkennen, de overige ploegen zullen vooral woensdag en donderdag hun kasseigevoel komen testen. Als een echte kopman nam Van Avermaet zijn nieuwe ploegmaats van het CCC-Team op sleeptouw in “zijn” Vlaamse Ardennen. Het leverde niet alleen mooi beelden op - die iconische wegen! - maar ook nuttige info: “Ik ben blij dat er zaterdag veel wind zal staan.”

Klik hier voor onze digitale wielergids!

Greg Van Avermaet verkende dinsdag de Omloop Het Nieuwsblad met zijn Belgische CCC-ploegmaats Gijs Van Hoecke, Nathan Hooydonck en Guillaume Van Keirsbulck. Het Belgische klavertje vier kende geen enkel probleem, al was het flink wat stof vreten op de Vlaamse wegen naar Ninove. Ook 'parelvisser' Stijn De Bock was van de partij. Het vijftal fietste in totaal 160 kilometer waarvan zo'n 116 kilometer over het parcours van de Omloop.

"Ik heb een paar keer flink doorgetrokken op de bergskes", aldus Van Avermaet. "Daar word je beter van. Het was inderdaad een vroege verkenning maar ik was wat vroeger thuis dan de andere jaren en nu kan ik drie volle dagen rusten in de aanloop naar zaterdag."

Het mooie weer van de voorbije dagen zet zich niet door in het weekend. Volgens VTM-weerman David Dehenauw wordt het zaterdag in de Omloop tussen 11.30 en 17 uur “overwegend droog, maar is een bui niet uitgesloten”. De maximumtemperaturen zouden rond elf graden moeten liggen, dus niet de ijskelder die de Omloop de voorbije jaren soms was.

De meest bepalende factor zou de wind kunnen worden. Volgens Dehenauw wordt dat “een matige zuidwestenwind van drie tot vier beaufort”. Dat zou betekenen dat het peloton in de finale tussen Geraardsbergen en Ninove de wind vol in de rug heeft. Vorig jaar was het net omgekeerd: door een snijdende noordoostenwind reed het peloton toen doorlopend tegen een muur van wind. Jens Keukeleire noemde dat toen dé reden waarom de koers zo lang op slot bleef. Greg Van Avermaet was na zijn verkenning dan ook blij met de voorspelde wind.

“Het was een bizarre verkenning”

“Het was een bizarre verkenning. Nog nooit was het zo’n goed weer”, verklaarde ploegleider Valerio Piva. “Ik weet nog dat we vorig jaar tegen het vriespunt aanzaten, nu was het stralend weer. Ideaal als je van Oman komt. Woensdag trekken we opnieuw op pad. Dan wordt het Belgische viertal versterkt met Francisco Ventoso, Lukasz Wisniowski, Michael Schär, Pawel Bernas, Josef Cerny en Kamil Gradek. Die laatste drie zijn alleen voorzien voor Kuurne-Brussel-Kuurne, maar verkennen toch mee de Omloop. Bij ons dubbelen Van Hoecke, Van Hooydonck, Van Keirsbulck en Ventoso.”

Van Avermaet won de Omloop al in 2016 en 2017 en is weer bij de topfavorieten. “Logisch dat hij die favorietenrol toebedeeld krijgt. Greg heeft dit seizoen al een etappe gewonnen in de Ronde van Valencia en ook in Oman kwam hij dicht bij ritwinst, maar werd hij tweede na Sonny Colbrelli. Zijn conditie is goed, wel nog niet super. Zijn hoofddoelen liggen iets later op het seizoen, met onder andere de Ronde van Vlaanderen.”

Jan Bakelants krijgt hulp… helemaal uit Lommel

Ook Jan Bakelants kwam verkennen, maar deed dat in zijn eentje. Hij kreeg echter de hulp van Johan Vansummeren op de motor die speciaal daarvoor helemaal uit Lommel was gekomen. Bakelants reed in totaal... 280 kilometer achter de smalle rug van de ex-winnaar van Parijs-Roubaix.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Baki klaarstomen voor @OHN

Een bericht gedeeld door Johan Vansummeren (@secteur4) op

 

Greg Van Avermaet verkent als één van de eersten het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad: “Blij dat er veel wind zal staan”
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.