Stijn Devolder is lyrisch over zijn nieuwe kopman: “Van der Poel heeft meer talent dan Boonen, Cancellara en Armstrong”

Stijn Devolder is lyrisch over zijn nieuwe kopman: “Van der Poel heeft meer talent dan Boonen, Cancellara en Armstrong”

Foto: Photo News

Geen Mathieu van der Poel dit weekend in de Omloop Het Nieuwsblad. Dus voert Stijn ­Devolder de troepen van Corendon-Circus zaterdag aan. Als ­gelegenheidskopman, want de 39-jarige West-Vlaming moet met zijn karrenvracht aan ervaring en parcourskennis het Nederlandse wielerfenomeen door diens eerste voorjaarscampagne op de weg gidsen. “Ik twijfel er niet aan: hij kan dit voorjaar al een klassieker winnen.”

Klik hier voor onze digitale wielergids!

Terwijl Mathieu van der Poel een weekje rust neemt en de Omloop vanuit zijn luie zetel zal volgen, begint Stijn Devolder in Gent aan zijn 16de voorjaarscampagne. Op zijn 39ste is hij na de 41-jarige Canadees Svein Tuft de op één na oudste renner in het profpeloton. Naar eigen zeggen krijgt hij tegenwoordig alsmaar meer vragen over zijn nakende wielerpensioen. “Ik begin het stilaan wat vervelend te vinden”, is Devolder eerlijk. “Aan stoppen heb ik nog niet gedacht. Ik ben nog even hongerig als tien jaar geleden en ik voel ook nog geen sleet op mijn lichaam.”

Ook belangrijk voor Devolder: hij voelt zich opperbest bij Corendon­Circus en de nieuwe kopman Mathieu van der Poel. Vorige week koerste hij in Antalya voor het eerst samen met de Nederlandse kampioen. En het viel op dat het meteen goed klikte tussen de twee. “We startten uiteraard perfect door zijn ritzege in de openingsrit”, zegt hij. “Hij is een aangename kopman. Geen roeper, maar iemand die alles rustig bekijkt. Zoals ik een beetje. Bovendien is hij een losse kerel en dat maakt de samenwerking een pak comfortabeler.”

En Van der Poel maakte indruk op de man die tien jaar geleden zijn tweede Ronde van Vlaanderen won. Als het over de Nederlander gaat, schuwt de anders zeer voorzichtige Devolder de lof niet. “Hij steekt er echt wel bovenuit”, zegt de 39-jarige renner. “Ik heb in mijn carrière al samen gereden met Boonen, Cancellara en Armstrong. Maar qua intrinsiek talent schat ik Mathieu hoger in. Hij doet gewoon wat hij wil. Zijn palmares is alleen nog niet zo denderend. Dat gaat hij de ­komende jaren nog moeten opvullen.”

Nu al rijp voor klassieke winst

In de Omloop zal Devolder het voor het eerst opnemen tegen Wout van Aert, zijn kopman van vorig jaar. “Een opvallende transfer? Ik vind van niet. Ik heb in het verleden ook in de ploeg gereden met Boonen en Cancellara. Dat waren indertijd ook concurrenten van elkaar toch? Zo gaat dat nu eenmaal in een wielercarrière.”

In tegenstelling tot de Kempenaar acht Devolder Van der Poel bij zijn debuut in de Vlaamse klassiekers al wel rijp voor winst. “Mathieu is een klasse beter. Vorig jaar kon Wout tussen de besten eindigen, maar Mathieu heeft het al in zich om in zijn eerste voorjaar meteen een klassieker te winnen. Daar twijfel ik niet aan.”

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.