Met bomgordel voorbij security op Brussels Airport: “Geen enkel bewijs van een dergelijk incident gevonden”, zegt FOD Mobiliteit

Met bomgordel voorbij security op Brussels Airport: “Geen enkel bewijs van een dergelijk incident gevonden”, zegt FOD Mobiliteit

Foto: IMAGEGLOBE

De veiligheidscontroles op Brussels Airport zijn zo lek als een zeef. Een ‘mystery passenger’, die wordt ingezet om de veiligheid te testen, raakte op 1 oktober probleemloos voorbij de veiligheidscontrole met een nagemaakte bomgordel om zijn middel. Dat staat donderdag in Het Laatste Nieuws. Maar de FOD Mobiliteit zegt nu dat ze geen enkel spoor of bewijs gevonden hebben van een dergelijk incident.

De controles zijn de verantwoordelijkheid van G4S, dat op de luchthaven van Zaventem 850 à 900 mensen inzet. Zij zouden volgens de vakbonden een passagier hebben laten passeren die een bomgordel droeg.

“De gordel zag er erg geloofwaardig uit, met draadjes, een detonator en een stof die dezelfde dichtheid had als echte explosieven. Ik droeg hem met een elastische klittenband rond mijn middel”, getuigt de mystery passenger anoniem.

“Toen ik gefouilleerd werd, deed ik me voor als een buitenlandse passagier die geen Nederlands sprak. Ik gebaarde dat ik last had van m’n rug en liet uitschijnen dat ik een soort van harnas droeg. Tot mijn grote verbazing mocht ik doorlopen.”

En daar stopt het niet. “Diezelfde dag heb ik de security ook tot twee keer toe omzeild met een valse personeelsbadge én kon ik ongemerkt een mes meesmokkelen”, klinkt het nog.

Het incident werd gemeld bij minister van Mobiliteit François Bellot (MR). “Vijf maanden later wachten we nog steeds op concrete maatregelen”, zegt vakbondsman Bart Neyens (ACOD).

Ook deze week deed zich een merkwaardig incident voor, schrijft Het Laatste Nieuws nog. Een West-Vlaamse sportschutter ontdekte pas bij aankomst op Gran Canaria dat er nog een kogel in zijn handbagage zat.

Onderzoek leverde niets op

De bevoegde diensten van de federale overheidsdienst (FOD) Mobiliteit hebben maanden onderzoek gedaan naar het mogelijk incident met de bommengordel op Brussels Airport, maar hebben daarvan geen enkel bewijs gevonden. Dat zegt de woordvoerder van de FOD Mobiliteit donderdag.

“Onze diensten hebben maanden onderzoek gedaan, maar geen enkel spoor of bewijs gevonden van zo’n mogelijk incident”, zegt Sven Heyndrickx, woordvoerder van de FOD Mobiliteit.

Corrigeer

MEER NIEUWS