Club van Nafi Thiam vraagt uitleg over rel op het EK in Berlijn: “We willen alle hoofdrolspelers horen”

Club van Nafi Thiam vraagt uitleg over rel op het EK in Berlijn: “We willen alle hoofdrolspelers horen”

Foto: BELGA

Brussel -

De club van Nafi Thiam heeft zijn vertegenwoordiger bij de Waalse Atletiekbond (LBFA) opgedragen om uitleg te vragen over de houding van de bond tegenover de wereld-, Europese en olympische kampioene tijdens het EK van vorig jaar in Berlijn. “Het is immers moeilijk om een oordeel te vellen, als we niet ieders versie van de feiten gehoord hebben”, stelt Alain Decors, kersvers voorzitter van RFCL Athlétisme.

Afgelopen weekend vertelde Thiam de Belgische pers dat de Belgische atletiekfederatie dreigde om Thiam in Berlijn uit competitie te halen, omdat ze tijdens de eerste drie proeven van de zevenkamp een truitje droeg waarop de naam van de nieuwe sponsor niet stond. Bij de vierde proef was de sponsor dan weer niet zichtbaar door het nummer dat ze opspeldde. De federatie dreigde bovendien om Thiams tewerkstellingscontract bij de Waalse sportadministratie in te trekken. “Emotioneel was ik er kapot van. Het had me het goud kunnen kosten”, vertelde Thiam.

“Uiteraard veroordelen we sterk de manier waarop onze atlete in Berlijn behandeld is”, zegt Decors. “We willen alle hoofdrolspelers horen en meer inzicht krijgen in de verschillende contractuele verplichtingen. De LBFA kan proberen een minimum aan geloofwaardigheid te herwinnen door een intern onderzoek te starten. Dat moet duidelijk maken wie de beslissingen maakte en wie ze uitvoerde in deze kwalijke zaak.”

“Ik wil de politieke wereld ook oproepen om het debat te voeren over de financiering van sport en topsport in het bijzonder. De federaties en vooral de clubs hebben in verhouding tot de werkingskosten steeds minder middelen.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.