Nu toch goed nieuws voor Belgische atleten: sponsor schenkt premies aan medaillewinnaars op EK indoor in Glasgow

Nu toch goed nieuws voor Belgische atleten: sponsor schenkt premies aan medaillewinnaars op EK indoor in Glasgow

Foto: BELGAIMAGE

Na de heisa over de portretrechten en het bijhorend conflict met de Belgische atletiekbond (KBAB) is er nu toch ook goed nieuws voor de Belgische topatleten. Sponsor Tempo-Team looft premies uit voor wie een medaille wint, te beginnen vanaf vandaag op het EK indoor in het Schotse Glasgow.

Ex-hoogspringer Eddy Annys is managing-director bij Randstad en Tempo-Team. “We gaan die premies betalen binnen het wettelijk kader”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. Concreet komt het erop neer dat wie goud wint 5.000 euro op de rekening mag bijschrijven, zilver levert 3.000 euro op en brons is nog goed voor 1.500 euro. Voor de estafetteploegen zijn de premies respectievelijk 10.000, 7.500 en 5.000 euro.

Tempo Team is sinds vorig jaar sponsor van de KBAB en lag onrechtstreeks aan de basis van het conflict met de atleten. Nafi Thiam was vorige zomer op het EK in Berlijn immers aan de slag met een oud shirt en werd daarvoor midden in de competitie door de KBAB op de vingers getikt. Er werd zelfs gedreigd om Thiam uit competitie te halen. Als gevolg hiervan wilde de KBAB dat de atleten voortaan een gedragscode zouden tekenen en afstand zouden doen van het portretrechten. Dat werd geweigerd.

“Wij zijn als sponsor niet tussengekomen midden in een wedstrijd”, benadrukt Annys. “Een tussenpersoon is wel overijverig geweest in het navolgen van ons contract. Na het EK zouden we wel overleg plegen. Dat Thiam ondanks alle miserie nog goud won, maakt mijn bewondering voor haar nog groter. Dat incident had gewoon nooit mogen gebeuren.”

Dat de KBAB dreigde met boetes van 20.000 euro is voor Annys een fout signaal. “Een peulschil voor een voetballer, een fortuin voor een atleet”, redeneert de ex-topatleet. “Wij zien meer heil in belonen dan bestraffen.”

Het premiestelsel geldt voorlopig enkel voor het EK indoor in Glasgow maar de sponsor wil het systeem doortrekken naar andere grote internationale competities.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.