Kunstenaar Wim Delvoye in beroep veroordeeld tot ruim 100.000 euro boete voor bouwovertredingen op zijn kasteeldomein: “Pure maffia”?

Kunstenaar Wim Delvoye in beroep veroordeeld tot ruim 100.000 euro boete voor bouwovertredingen op zijn kasteeldomein: “Pure maffia”?

Delvoye in de rechtbank. Foto: ows

Melle -

Kunstenaar Wim Delvoye is door het hof van beroep in Gent veroordeeld voor een reeks bouw- en milieuovertredingen op zijn kasteeldomein in Melle. In eerste aanleg werd hij vrijgesproken, maar in beroep krijgt hij een boete van 55.000 euro. Zijn NV krijgt een boete van 49.500 euro. De kunstenaar kondigde aan naar het Hof van Cassatie te gaan.

In eerste aanleg werd de kunstenaar over de hele lijn vrijgesproken. “De tunnelvisie van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zorgde ervoor dat de pv’s niet beantwoordden aan de realiteit en niet als bewijs kunnen gelden”, klonk het toen. Het parket en het ANB gingen in beroep. Volgens hen was er sprake van partijdigheid. “De eerste rechter sloeg de bal volledig mis”, klonk het toen. Er werd een boete van 300.000 euro gevorderd tegen Delvoye persoonlijk en nog eens 300.000 euro tegen zijn vennootschap, eigenaar van het domein.

Het hof van beroep volgde het parket niet volledig, maar heeft nu Delvoye en zijn vennootschap veroordeeld tot een geldboete. Volgens het hof is er geen onpartijdigheid van de mensen van ANB en is er geen sprake van vooringenomenheid of een tunnelvisie. Delvoye zou zelf geregeld brutaal geweest zijn tegen de inspecteurs en beledigende woorden tegen hen hebben uitgesproken Zo reinigde Delvoye zonder toestemming de grachten van zijn domein en stortte hij het slib uit, maakte hij ramen van zijn kasteel dicht, verwijderde hij bomen zonder vergunning en bezette hij gevels met cementmortel. Zaken die hij nu terug in zijn oorspronkelijke staat moet herstellen. Daarvoor krijgt hij een jaar de tijd. Per dag vertraging werd hem een dwangsom opgelegd van 150 euro.

100.000 euro boete

Zelf krijgt hij ook een boete van 55.000 euro, zijn NV een boete van 49.500. Het hof oordeelde dat Delvoye geen oog had voor zijn verplichtingen, die hij zelfs als storend zou ervaren en ze neerbuigend voor de ambtenaren die er op toezien, naast zich neer legde.

Delvoye regeerde na de lezing van het arrest woedend. “Dit is een afrekening omdat ik opkom tegen de windmolens in de buurt. Dit is ondankbaar en zelfs cynisch! Pure mafia is het! Ik had geen andere doelstelling dan het monument en de natuur te herstellen. Maar de rechters zijn zelfs niet ter plaatse willen komen kijken!” Delvoye kondigde al aan zeker en vast naar Cassatie te stappen en desnoods naar het Europees hof. “Ze proberen mij het zwijgen op te leggen, maar dat zal ze niet lukken! Ze winnen een veldslag, maar nog niet de oorlog!” ()

Kunstenaar Wim Delvoye in beroep veroordeeld tot ruim 100.000 euro boete voor bouwovertredingen op zijn kasteeldomein: “Pure maffia”?
Het kasteel van de kunstenaar, in Melle. Foto: Marc Herremans - Corelio

Dadelijk meer.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees