‘Gele hesjes’ weer straat op in Frankrijk bij begin van cruciale maand voor hun beweging

‘Gele hesjes’ weer straat op in Frankrijk bij begin van cruciale maand voor hun beweging

Foto: AFP

De ‘gele hesjes’ die sinds half november 2018 in Frankrijk betogen, zijn zaterdag weer de straat opgetrokken bij het begin van een belangrijke maand van mobilisatie om het einde te markeren van het “grote debat” dat president Emmanuel Macron lanceerde als antwoord op hun beweging.

In Parijs begonnen verscheidene honderden mensen aan de Arc de Triomphe aan een optocht van twaalf kilometer, onder scherp toezicht van de politie. Betogingen zijn ook gepland in Marseille, Montpellier, Alès, Straatsburg, Nantes, Bordeaux, Toulouse ...

In het noorden van Frankrijk hebben de organisatoren de gele hesjes uit deze regio en uit de buurlanden (België, Engeland, Luxemburg, Nederland, Duitsland) opgeroepen in Rijsel bijeen te komen. “De strijd is internationaal”, zo staat ook in het Engels en Duits op de Facebook-pagina van de manifestatie.

In Parijs waren er zaterdag minder manifestanten dan vorige zaterdag, maar 16 maart wordt een sleuteldag voor de beweging. Dan eindigt het “grand débat national” dat het staatshoofd op 15 januari lanceerde om gedurende twee maanden in het hele land naar de grieven van de Fransen te luisteren in een poging een antwoord te bieden op de woede van de gele hesjes. Maar het debat, dat tot 10.000 bijeenkomsten en meer dan een miljoen bijdragen op het internet leidde, wordt door de gele hesjes als een “schijnvertoning” afgedaan. Sinds weken scanderen ze “Macron démission! “ (Macron, neem ontslag).

Corrigeer

NIEUWS