Derde keer, goede keer: Chantal Blaak wint na twee tweede plaatsen de Omloop Het Nieuwsblad

Derde keer, goede keer: Chantal Blaak wint na twee tweede plaatsen de Omloop Het Nieuwsblad

Foto: BELGA

Derde keer, goede keer: na twee tweede plaatsen heeft Chantal Blaak de Omloop Het Nieuwsblad bij de vrouwen gewonnen. De Nederlands kampioene reed in de afzink van de Muur van Geraardsbergen weg uit een ruime kopgroep en soleerde nadien onbedreigd naar de overwinning.

Klik hier om onze digitale wielergids te ontdekken, met alle parcours en een beoordeling van alle renners

LEES OOK. Opmerkelijk: vrouwenkoers geneutraliseerd omdat mannen te traag rijden

Beginnen doen we met een opmerkelijk feit. De veertiende editie van de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen werd na zowat 35 kilometer geneutraliseerd in Sint-Denijs-Boekel. De wedstrijd lag zo’n vijf minuutjes stil. Dat had alles te maken met het feit dat de mannen achter zaten op het traagste schema. Indien de jury niet besliste om de wedstrijd stil te leggen, bestond de mogelijkheid dat de vrouwen in conflict kwamen met de mannenwedstrijd.

Leidster Nicole Hanselman moest in de remmen van de organisatie. De Zwitserse van Bigla Team had een minuut en vijftien seconden voorsprong op het peloton. Daarachter was een groepje ontstaan met Penuela Martinez, Chiara Perini en Crystal Lane-Wright die op een minuut van Hanselman hing van de eenzame leidster. Na de neutralisatie vertrokken de rensters met dezelfde tijdsverschillen. Na de passage over de Haaghoek kwam het tot een samensmelting.

Derde keer, goede keer: Chantal Blaak wint na twee tweede plaatsen de Omloop Het Nieuwsblad
Foto: Photo News

Breuk op de Molenberg

Ongeveer halfweg op de Molenberg begon de koers echt voor de dames. Onder impuls van Europees kampioene Marta Bastianelli, Annemiek Van Vleuten en een drietal van Canyon-Sram Hannah Barnes, Alexis Ryan en Katarzyna Niewiadoma brak de wedstrijd open. Het kaf werd van het koren gescheiden. Een groep van een dikke dertig rensters zou voor de zege gaan strijden. Ook wereldkampioene Anna van der Breggen en uittredend winnares Christina Siggaard zaten voorin. Al was dat maar voor even. Op de Rekelberg kwam het tot een hergroepering met zo’n zeventig vrouwen. Van Vleuten had duidelijk haar zinnen gezet op deze Omloop Het Nieuwsblad. Weer was het de Nederlandse die aan de boom schudde op de Berendries. Het regende aanvallen, maar ook Blaak en Niewiadoma slaagden er niet in om een definitieve kloof te slaan.

Eindelijk prijs voor Blaak

Op de Muur van Geraardsbergen was het Chantal Blaak die iedereen onder druk zette. Van der Breggen en Bastianelli haakten hun wagonnetje aan. In de afzink ging Blaak er alleen vandoor te gaan en op de Bosberg had de Nederlands kampioene een voorsprong van 35 seconden. In de laatste 13 vlakke kilometers richting Ninove breidde ze haar voorsprong nog verder uit en pakte ze na twee tweede plekken op rij toch de zege in de Omloop Het Nieuwsblad. Marta Bastianelli sprintte naar de tweede plek, Jip van den Bos vervolledigde het podium. Sofie De Vuyst was op de achtste plek de eerste Belgische.

“Helemaal super!”

”Ik had het niet verwacht, maar wel gehoopt dat ik op deze manier kon winnen”, zei de winnares na de finish. “Als je een teamgenote als Anna van der Breggen bij je hebt en die countert alles… ze is niet de minste, dus dat is heel prettig. Ik moest gewoon blijven rijden en als de anderen terugkwamen, kon Anna het ook nog proberen. Het was een heel slopende wedstrijd, want er werden steeds mensen gelost en die moesten altijd weer terugkwamen. Maar het sleutelmoment was zeker de Muur van Geraardsbergen. Je weet dat het daar gebeurt: als wij niks deden, zou een ander team wel iets doen. En als je net de Muur overkomt, zit iedereen op zijn limiet en dan moet je niet nadenken. Ik heb niet meer achteromgekeken.”

“Ik hou echt van de klassiekers, ik hou van Vlaanderen. Dus deze zege staat zeker wel hoog. Ik heb de hele winter gedacht dat ik deze wedstrijd wilde hebben. Volgende dinsdag rij ik nog de GP Samyn en zaterdag doe ik mee aan de Strade Bianche. Daarna komen de Ronde van Drenthe, de Ronde van Vlaanderen, dat soort koersen. Het is ook een lekker gevoel om het seizoen meteen te beginnen met zo’n zege. En we worden zelfs eerste en derde met de ploeg, dat is helemaal super!”

“Wat ik dacht van die neutralisatie? Ja, het is natuurlijk beter dan dat we in de knoop komen met de mannen, gelukkig was het ook in het begin van de wedstrijd. Wij waren nog niet echt aan het koersen. Het is anders als je al wat kasseistroken of klimmetjes hebt gedaan. Het kon dus nog, maar het was wel raar”, aldus oud-wereldkampioene Blaak.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.