REACTIES. Dolblije Zdenek Stybar heeft al meteen een volgend doelwit op het oog

REACTIES. Dolblije Zdenek Stybar heeft al meteen een volgend doelwit op het oog

Foto: Photo News

Zdenek Stybar heeft eindelijk zijn Vlaamse klassieker op zak dankzij een knappe finale in de Omloop Het Nieuwsblad. Een opluchting voor de Tsjech, die in het Vlaamse voorjaar al vaak net naast de hoofdvogel schoot. “Deze zege betekent veel voor mij”, luidde het bij de drievoudig kampioen veldrijden. Philippe Gilbert feliciteerde teamgenoot Stybi.

Klik hier om onze digitale wielergids te ontdekken, met alle parcours en een beoordeling van alle renners

LEES OOK.Omloop Het Nieuwsblad is een prooi voor een sterke en slimme Stybar, Deceuninck - Quick Step triomfeert alweer

LEES OOK.ANALYSE. Iedereen kan uitblinken in Vlaanderen, als hij maar goesting heeft.

Zdenek Stybar: “Wacht al lang op een zege als deze”

“We zaten met een heel sterke groep voorin. Ik hoopte op een goede sprint of een goed moment om weg te rijden. Ik heb de tweede optie gekozen. Wat het goede moment is? Dat weet je pas als je over de finish bent. Iedereen probeerde toch een beetje te recupereren, dus ik dacht dat het toen het juiste moment was.”

“Deze zege betekent veel voor mij omdat ik al lang wacht op een zege als deze. En ik was er al vaak dichtbij. In het voorjaar eindigde ik vorig jaar telkens rond de top tien. Ik ben altijd blijven geloven in het feit dat ik terug grote wedstrijden zou winnen. Sinds mijn zeges in de Strade Bianche en in de Tour moest ik lang wachten maar sinds vorig seizoen voelde ik me goed op training en in wedstrijden. Ik had vorig jaar al kunnen winnen, reed vaak top tien en was een goede helper voor mijn ploegmaats. Mijn zege vorige week in de Algarve heeft me vertrouwen gegeven en zorgde er ook voor dat de ploeg in mij geloofde.”

Mikken op Strade Bianche

Mijn volgende afspraak is de Strade Bianche volgende zaterdag, één van mijn lievelingskoersen. Gelukkig is de conditie dus goed. Na de Muur vertelde Tom Steels (sportdirecteur, red) dat er drie ploegmaats achterop kwamen maar dat ze voor mij gingen. Ik moest in mijn spurt geloven, je kan het afmaken. Dat is mij gelukt. Op de Bosberg was het alles of niets. Als mijn wattages kloppen, hebben we daar redelijk hard gereden (lacht).”

REACTIES. Dolblije Zdenek Stybar heeft al meteen een volgend doelwit op het oog
Foto: GEERT TRESIGNIE

“Ik heb niet zo veel veranderd aan mijn trainingen. Ik heb gedaan wat ik het voorbije jaar deed. Maar ik had extra ruimte omdat ik laat aan mijn seizoen begon. De crossen die ik heb gereden, zorgden voor een welgekomen afwisseling, ik amuseerde me. Tussen Kerst en Nieuwjaar let een renner doorgaans niet altijd op zijn eten maar omdat ik aan veldritten deelnam, moest ik wel professioneel blijven. Misschien heeft dat voor iets extra’s gezorgd, het paste perfect in mijn training.”

“Jungels kan veel op de kasseien”

“Of ik nu meer voor mezelf rij? Zeker niet! Als één van mijn ploegmaats in een betere positie zit, dan werk ik honderd procent voor hem. Vorige week in Algarve zat ik in de winnende situatie en werd ik geholpen door Enric Mas. Vandaag had ik drie ploegmaats achter mij die mij voluit steunden. Zo zit dit team in elkaar. Dat Niki Terpstra weg is, stoort me niet. Bob Jungels is erbij gekomen. Hij kan ook veel op de kasseien. Ach, vandaag was het voor mij, de volgende keer is het voor ander.”

REACTIES. Dolblije Zdenek Stybar heeft al meteen een volgend doelwit op het oog
Foto: BELGA

“Ik zag dat Tim een beurt oversloeg en verwachtte zijn aanval. Ik dacht dat hij vroeger zou gaan, daar waar de weg omhoog liep. Maar hij wachtte en toen hij aanviel aan dat verkeerseiland, kon ik alleen maar hopen dat Greg zou reageren. Wat hij ook deed. Eigenlijk wilde ik op mijn spurt rekenen maar toen de gelegenheid zich aanbood, wist ik dat ik de kans moest grijpen. Ik was niet slimmer of sterker dan Greg, ik heb gewoon een beetje meer geluk gehad.”

Ronde of Roubaix?

Onze redacteur ter plaatse stelde Stybar achteraf nog de vraag wat hij nu wil winnen: de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix.“Dat weet je nooit! Er zijn nog honderd renners die willen winnen”, aldus de Tsjech. “In de Ronde was ik er vaak bij in de finale maar stond ik nooit op het podium. Ik blijf ervoor werken, ik blijf erop hopen en ik blijf ervan dromen.”

Stybars contract bij QuickStep loopt eind dit jaar af. Of dat invloed had op zijn motivatie? “Toch niet”, luidde het overtuigende antwoord. “Die vraag is me in december ook al gesteld. Daar denk ik niet aan. Ik train omdat ik geloof dat ik deze races kan winnen, of ik nu einde contract ben of niet. Ik had ook graag vorig jaar gewonnen. Je weet gewoon niet wanneer je kan winnen. Dat ik einde contract ben, is niet de reden dat ik vandaag win of meer gemotiveerd ben. Ik ben nog altijd even gemotiveerd als tien jaar geleden.”

REACTIES. Dolblije Zdenek Stybar heeft al meteen een volgend doelwit op het oog
Foto: Photo News

Greg Van Avermaet: “De benen zeiden neen”

“Het zat erin, ik had hier graag gewonnen. Ik ben dus ontgoocheld, ja”, klonk het bij nummer twee Greg Van Avermaet. “Het verstand zei om Stybar te gaan halen, maar de benen zeiden even ‘neen’. Dat is frustrerend. Hij pakte 2-3 meter en dan is de vogel gaan vliegen. Ik hoopte nog even dat Lutsenko het gat kon dichten, want die reed echt sterk. Dat lukte niet en ik kon even niet reageren.”

Vlak daarvoor reageerde Van Avermaet nog wel met succes op de versnelling van Tim Wellens. “Die aanval doet me inderdaad dood, maar dat is zijn goed recht natuurlijk. Hij rijdt de koers die hij moet rijden. Maar daardoor kwam ik te snel in de wind en ik moest die inspanning iets te lang doortrekken. Daarvan profiteerde Stybar goed. Ik was de snelste van de groep en heb mijn verantwoordelijkheid genomen. Met 5 man is het ook wat moeilijker om de aanvallen te beantwoorden, dan bijvoorbeeld met drie. De conditie is prima, ik had deze week al goed benen. Het was afwachten hoe het in de koers zou zijn, want Oman en Valencia zijn toch anders. Maar ik ben tevreden met hoe het loopt. “

Tim Wellens: “Ik hoopte op twijfel”

Tim Wellens kon vrede nemen met zijn derde plaats. “Ik ben tevreden. Ik heb een beetje de kat uit de boom gekeken, derde worden was het hoogst haalbare.” Wellens plaatste in het slot een aanval. Van Avermaet sprong meteen op zijn wiel, waarna Stybar zijn beslissende demarrage plaatste. “Mijn aanval was een ingeving op het moment zelf. Ik hoopte op twijfel, maar ze reageerden direct. Ik heb me wel geamuseerd.”

“Het leuke aan Vlaanderen is dat het meer open koers is, meer dan in de Ardennenklassiekers waar het vaak afwachten is. Misschien moet ik in de toekomst toch meer Vlaamse koersen rijden, het past me wel. Ik heb hier echter minder een band mee dan met de Waalse wedstrijden, ik heb hier weinig getraind vroeger. Normaal is de Omloop mijn enige Vlaamse klassieker. We moeten nog even bekijken met de ploeg, maar in principe was het de enige.”

REACTIES. Dolblije Zdenek Stybar heeft al meteen een volgend doelwit op het oog
Foto: Photo News

Yves Lampaert: “Kregen gat niet dicht na val Benoot”

“Stybar was in de Algarve al goed, dus dat wil wel zeggen dat hij in vorm is. Ik denk dat ik ook mee had kunnen zijn, maar ik kwam op achterstand door de val van Tiesj Benoot. Ik denk dat hij te snel doortrapt en ik kon daardoor niet meer weg. Gelukkig val ik zelf niet, maar de scheur was er en we kregen het gat daarna niet meer dicht.”

“14 jaar dat QuickStep niet won in de Omloop Het Nieuwsblad, dat is al een tijdje geleden. Maar intussen hebben we toch veel mooie koersen gewonnen, he (lacht). Vooraf is er vooral op gehamerd dat we niet in de verdediging mogen gaan. We mogen niet te veel ruimte geven en moeten agressief koersen.”

REACTIES. Dolblije Zdenek Stybar heeft al meteen een volgend doelwit op het oog
Foto: BELGA

Philippe Gilbert: “Stybar verdient deze zege”

“Een schitterende zege voor onze ploeg. Ik ben echt blij. Stybi verdient zeker de zege. Meer dan iemand anders van de ploeg. Hij was er de voorbije jaren altijd bij in de finale om zijn ploegmaten te helpen en zich weg te cijferen. Vandaag was zijn dag. Zelf voelde ik mij niet slecht, maar soms zat ik te ver geplaatst. Op zo’n smalle wegen, weet je dan het moeilijk wordt. Voor mij is het nu trainen richting Parijs-Nice, waar ik nog een extra stap wil zetten en mijn conditie verbeteren. Dit is onze twaalfde zege van het seizoen. Het gaat goed. De spirit is gewoon heel goed bij ons, dat loont.”

Jasper Stuyven: “Gewoon niet goed genoeg”

“Ik voelde mij woensdag op de verkenning beter dan vandaag”, aldus Jasper Stuyven. ”Toen ik moest reageren, kwam er niet veel uit. Op de Berendries deed de tweede groep nog een poging om de aansluiting met de koplopers te maken, ik kon die mannen gewoon niet volgen, dan ben je gewoon niet goed genoeg. Ook de ploeg was niet goed. In de aanloop naar de Molenberg was er niemand meer te bekennen. Door de oortjes hoorde ik, dat ze allemaal al kapot waren. Tja, dan wist je dat het moeilijk zou worden.”

REACTIES. Dolblije Zdenek Stybar heeft al meteen een volgend doelwit op het oog
Foto: BELGA

Sep Vanmarcke: “Hartslag was hele koers hoger dan normaal”

“Op de Molenberg wist ik genoeg. Mijn hartslag was de hele dag al hoger dan normaal en ik kon gewoon niet mee toen er werd aangevallen”, zei een eerlijke Sep Vanmarcke. “Toen mijn teamgenoot Sebastian Langeveld bij mij kwam, zei hij dat hij zich wel nog goed voelde. Ik heb nog voor hem wat proberen doen, al was het niet veel. Ik kan mij wel aan een paar dingen optrekken, zoals mijn zege van vorige week. Ik denk dat het gewoon een mindere dag was, maar we blijven toewerken naar de komende weken.”

Oliver Naesen: “Beetje gefrustreerd”

“Ik heb een goed gevoel overgehouden aan deze koers, maar ik ben een klein beetje gefrustreerd door de valpartij van Tiesj omdat die zes leiders daar wegrijden. Na die val moest je echt de beste zijn om dat gat dicht te rijden, maar niemand van onze groep was daartoe in staat. Of ik wat te wild gereden heb? Misschien wel, maar voor hetzelfde geld plooit CCC helemaal. Ze hadden amper nog volk. Het is een beetje gokken, soms moet je eens koersen om te winnen in plaats van altijd voor een zekere uitslag te rijden.”

REACTIES. Dolblije Zdenek Stybar heeft al meteen een volgend doelwit op het oog
Foto: Photo News

“Of ik nu tevreden of ontgoocheld ben? Ik ben eigenlijk niet gelost, ik was er niet bij door de valpartij van een ander. Dat zijn dingen die gebeuren. En het is pas de eerste koers. Ik ben zelf recht gebleven, in tegenstelling tot vorig jaar. Dus dat is al een hele verbetering (lacht). Wat ik morgen in Kuurne verwacht? Slecht weer. Ik ben al een paar keer bijna voorop gebleven in Kuurne, dus misschien lukt het morgen wel met die slechte weersomstandigheden!”

Marc Sergeant (ploegleider Lotto-Soudal): “Benoot heeft opnieuw last van kniewonde uit Vuelta”

Bij Lotto-Soudal leek alles aanvankelijk op wieltjes te lopen, maar door een zware valpartij van Tiesj Benoot werden de plannen verstoord. “We hebben gereden volgens de afspraken. Door de val van Tiesj is alles uit elkaar gevallen”, analyseerde ploegleider Marc Sergeant. “Tiesj heeft zich ferm bezeerd aan de knie en zal morgen niet rijden. Het is zijn wonde van de Vuelta vorig jaar die weer open is. Daar is weinig aan te doen, maar rondrijden in slecht weer morgen is geen goed idee. Hij bouwt op naar de Strade Bianche en de Tirreno, dus we willen geen risico’s nemen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.