Dylan is twaalf maar ingewikkelde technologische problemen hebben weinig geheimen voor hem

De prijs werd aan de winnaars overhandigd door minister Kris Peeters. Foto: dvp

Zwalm / Zottegem -

Zwalmenaar Dylan Lejeune (12) heeft de prestigieuze Vlaamse STEM-olympiade gewonnen. Hij haalde het van liefst 24.628 leerlingen uit 236 secundaire scholen. In de STEM-olympiade wordt gepeild naar de kennis van de deelnemers op het vlak van wetenschap, technologie, ingenieurskunde en wiskunde.

Dankzij zijn overwinning mag Dylan zich samen met Laurens Ledeganck van de school KOGEKA 3 in Geel een jaar lang ‘het grootste jonge technologietalent van Vlaanderen’ noemen.’ Hij kreeg zijn prijs, die natuurlijk met technologie te maken heeft uit de prijzenpot ter waarde van 8.600 euro, uit handen van minister Kris Peeters.

“Bedoeling van de wedstrijd is aan de leerlingen te bewijzen hoe boeiend technologie is”, zegt Frederik Meulewaeter van medeorganisator en technologiefederatie Agoria. “Jongeren met een technologische bagage hebben een veelbelovende toekomst. Ze kunnen bijdragen aan oplossingen voor de uitdagingen waarvoor we als maatschappij staan op het vlak van leefmilieu, mobiliteit, gezondheidszorg ... "

Voor wie de Vlaamse olympiades volgt is Dylan al lang geen onbekende meer. Hij won er al verscheidene en behaalde al veel ereplaatsen, ook als hij zich moest meten met studenten die een paar jaar ouder zijn. Vorig jaar behaalde hij in dezelfde wedstrijd voor leerlingen in het zesde jaar basisonderwijs de tweede plaats. Toen nog als leerling van zijn vorige school, basisschool De Zonnewijzer in Zwalm.

‘Kleine professor’

Daar werd hij door de leerkrachten omschreven als ‘onze kleine professor die eender welk computerprobleem in de klas voor ons oplost.’ Zelf blijft Dylan rustig onder al de aandacht die hem te beurt valt. Al was hij tijdens de wedstrijd wel zenuwachtig.

“De 13 meisjes en 35 jongens die deelnamen aan de finale waren allemaal zeer sterk en potentiële winnaars en bovendien waren de opdrachten moeilijk”, reageert hij.

“Ik kon het verschil maken in de programmeringsopdracht. Van alle finalisten waren er slechts 2 leerlingen die de 10 opdrachten op tijd rond kregen en ik heb er daarna nog 10 extra gedaan. Voor deze test moesten we 16 theoretische vragen beantwoorden, een trein virtueel besturen en rangeren, een chemieproef afleggen en ook een brug bouwen en testen op draagkracht.”

Gevraagd naar welke toekomst hij voor zichzelf ziet is Dylan bescheiden, al droomt hij blijkbaar van een carrière ‘in de lucht.’ “Ik hoop ooit in de ruimtevaart terecht te komen”, klink het.

“En binnenkort krijg ik mijn luchtdoop in het Belgische leger, daar kijk ik enorm naar uit.” Ook in zijn huidige school, het koninklijk Atheneum in Zottegem is men uiteraard in de wolken met zijn overwinning.

“We vinden het vooral fantastisch voor Dylan”, zegt directeur Barbara Fernandez. “Dylan heeft uiteraard heel veel talent, maar hij is vooral heel gedreven en dat is iets waar we op school bij elke leerling op inzetten. Hij is een vaste klant in ons FAB-lab (technologielab) en spendeert er ook heel wat van zijn vrije tijd. Hij komt zelfs 's avonds lang na schooltijd oefenen. Een woord van dank ook aan zijn STEM-leerkrachten van onze school, zij helpen hem waar ze kunnen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio