Belgian Tornados snellen naar Europese titel én straffe dubbel op 4x400 meter

Belgian Tornados snellen naar Europese titel én straffe dubbel op 4x400 meter

Foto: BELGA

De Belgische aflossingsploeg voor de 4x400 meter bij de mannen heeft zondagavond goud veroverd op het EK indooratletiek in het Schotse Glasgow. De Belgian Cheetahs, de vrouwenploeg, konden geen medaille pakken. Ze werden in hun finale vijfde. Het goud was voor Polen.

Julien Watrin startte sterk en kwam als tweede door, Dylan Borlée deed nog net iets beter en lanceerde zijn broer Jonathan als leider. Jonathan Borlée startte mogelijk te snel waardoor hij in het slot nog terugviel en de leiding moest afstaan. Kevin Borlée zette dat echter recht en zorgde in 3:06.27 voor goud. Het zilver was voor Spanje (3:06.32), het brons ging naar Frankrijk (3:07.71).

Op het EK indoor van 2015 in de Tsjechische hoofdstad Praag veroverden de Tornados al met dezelfde bezetting goud. In Belgrado in 2017 moesten onze landgenoten vervolgens vrede nemen met zilver. Vorig jaar werden de Tornados ook al Europees kampioen outdoor in Berlijn. Goed voor een straffe dubbel dus.

Belgian Tornados snellen naar Europese titel én straffe dubbel op 4x400 meter
Foto: BELGA

Kevin Borlée twijfelde nooit aan de goede afloop

Kevin Borlée heeft zondag nog maar eens perfect de rol van slotloper bij de Belgian Tornados uitgeoefend op het EK atletiek indoor. Borlée schonk het Belgische 4x400m-team zo een vijfde Europese titel, een tweede indoor. “Ik bleef in het slot tegen mezelf zeggen dat die Spanjaard (Bernat Erta, nvdr.) niet mocht passeren”, glimlachte hij na afloop.

“Het was niet de perfecte race”, opende Kevin Borlée. “Julien (Watrin) en Dylan (Borlée) hebben goed gelopen, maar nadien is Jonathan (Borlée) te snel vertrokken. Hij mist een beetje ritme, het is zijn enige indoorwedstrijd van het seizoen en dat zag je. Ikzelf ben vervolgens vol gegaan op 250 meter. Dat was een enorme inspanning. Wanneer ik versnelde, versnelde Erta ook. Het was niet evident om hem af te houden.”

Het is voor de Tornados de elfde medaille op een groot toernooi. Kevin Borlée liep al die finales. “Het is telkens weer anders”, vervolgde hij. “Hier trainen we voor. Al is een training eigenlijk helemaal niet te vergelijken met een wedstrijden. Ik denk niet te veel aan wedstrijden. Je moet telkens proberen vooruitgang te boeken, aan de toekomst te denken. Hier wisten we dat we een medaille moesten halen en dat is gelukt.”

Belgian Tornados snellen naar Europese titel én straffe dubbel op 4x400 meter
Foto: BELGA

Jonathan Borlée zit met gemengde gevoelens na Europese titel

De Belgian Tornados veroverden zondag op het EK atletiek indoor in Glasgow hun vijfde Europese titel, hun tweede in zaal. Jonathan Borlée, de derde loper, zat na afloop toch enigszins met gemengde gevoelens na zijn persoonlijk matige race.

“Het was een mooie wedstrijd, met een mooi gevecht tussen ons en de Spanjaarden”, stak hij van wal. “Maar zelf was ik niet zo goed. Mijn probleem is dat ik geen wedstrijdritme heb, en daar kon ik moeilijk mee omgaan. De goede wedstrijden van Julien (Watrin) en Dylan (Borlée) waren voor mij achteraf bekeken niet positief. Ik begon op kop, en had vleugels. Maar ik ben te snel gegaan. Ik zat niet in het juiste ritme en had niet het goede gevoel.”

Voor Jonathan Borlée was het meteen zijn laatste indoorrace van het seizoen. “Ik heb zeker geen spijt dat ik naar hier ben gekomen”, besloot hij. “Het is fantastisch opnieuw Europees kampioen te worden.”

Jacques Borlée: “Wist dat we gingen winnen, want Spanje liet Husillos eerst lopen”

“Dit zijn buitengewone cijfers, maar medailles raak je nooit gewoon”, zegt Jacques Borlée, de coach van de Belgische aflossingsploeg.

“We hebben hier een beetje gebluft toen we zeiden dat we voor de titel kwamen”, zegt Borlée. Maar volgens hem beging Spanje de fout om Husillos als eerste te laten lopen. “Toen ik dat zag, dacht ik bij mezelf dat we gingen winnen. Voor de wedstrijd hadden we vertrouwen. Als Spanje op het einde komt opzetten, ben ik zeker dat Kevin dat onder controle heeft.”

Naast zijn zonen Kevin, Jonathan en Dylan kon Jacques Borlée vertrouwen op een uitstekende Julien Watrin. “Hij was fantastisch. Hij heeft een zeer grote wedstrijd gelopen. En daarnaast waren er nog Robin Vanderbemden en Jonathan Sacoor, die hier niet aanwezig waren, en de jonge Asamti Badji, die zich deze week perfect geïntegreerd heeft.”

Belgian Tornados snellen naar Europese titel én straffe dubbel op 4x400 meter
Foto: Photo News

Cheetahs worden vijfde

De Belgische aflossingsploeg in de 4x400 meter bij de vrouwen is zondagavond in 3:32.46 op de vijfde plaats geëindigd op het EK indooratletiek in het Schotse Glasgow.

De Belgische atletes kwam nooit in aanmerking voor de medailles. Cynthia Bolingo verzeilde meteen achterin het pak en daar konden achtereenvolgens Hanne Claes, Margo Van Puyvelde en slotloopster Camille Laus geen verandering meer in brengen. Polen kaapte in 3:28.77 het goud weg, voor Groot-Brittannië en Noord-Ierland (3:29.55), en Italië (3:31.90). Frankrijk eindigde in 3:32.12 nog net voor België op de vierde plaats. De 3:32.46 die de Cheetahs neerzetten in Glasgow was de eerste tijd die de Belgische vrouwenaflossingsploeg indoor liet noteren en is daarmee de referentietijd voor de toekomst.

“Ik vertrok in baan één en dat kostte me veel energie. Ik wou meedoen en de groep niet lossen. Ik gaf misschien te veel energie. Ik beging technische en tactische fouten. De Italiaanse kon ertussen dringen, daar heb ik een fout begaan”, zegt Bolingo. “Ik kon de aflossing niet lanceren zoals dat moest. Maar je leert iedere dag bij. We leren en we proberen om het zo goed mogelijk aan te pakken in de toekomst.”

Op het EK outdoor van vorig jaar in Berlijn eindigden de Cheetahs op de vierde plaats. Justien Grilliet was toen de vervangster van de geblesseerde Van Puyvelde.

“We zijn superontgoocheld, want dit was niet het doel dat we gesteld hadden. We geloofden in een medaille”, zegt Camille Laus, die als laatste liep. “Maar dit was maar de eerste fase van 2019. Er is het wereldkampioenschap estafette in Yokohama en het wereldkampioenschap in Doha. Deze ervaring heeft ons nog hechter gemaakt. De cohesie is toegenomen. Met wat we geleerd hebben, hebben we toch gewonnen”, zegt Laus, de kapitein van de aflossingsploeg

Belgian Tornados snellen naar Europese titel én straffe dubbel op 4x400 meter
Foto: BELGA

Eykens grijpt nipt naast medailles in finale 800 meter

Renée Eykens heeft zondagavond geen medaille kunnen veroveren op het EK indooratletiek in het Schotse Glasgow. In de finale van de 800 meter bij de vrouwen finishte ze finaal in 2:03.32 op de vierde plaats.

Eykens liep lange tijd op een medailleplaats, maar werd in de laatste rechte lijn toch nog voorbijgestoken. Het goud ging uiteindelijk in 2:02.58 naar de Britse Shelayna Oskan-Clarke, het zilver was voor de Française Renelle Lamote (2:03.00) en het brons ging naar de Oekraïense Olha Lyakhova (2:03.24).

Uiteindelijk kwam onze 22-jarige landgenote zo slechts acht honderdsten van een seconde tekort voor een podiumplaats. “Ik heb er echt alles aan gedaan”, vertelde Eykens na afloop. “Het was knokken voor elke plaats. Vierde op een groot kampioenschap: dat had ik enkele weken geleden niet gedacht. Ik was dan ook wat nerveus voor de start van de finale, ook al mijn derde wedstrijd in evenveel dagen. Mentaal is dat lastig. Maar ik ben natuurlijk tevreden met mijn drie wedstrijden en een vierde stek is nog altijd beter dan vijfde.”

Belgian Tornados snellen naar Europese titel én straffe dubbel op 4x400 meter
Foto: Photo News

Van der Plaetsen sluit zevenkamp af op zesde plaats

Thomas Van der Plaetsen is zondagavond met 5.989 punten op de zesde plaats geëindigd in de zevenkamp op het EK indooratletiek in het Schotse Glasgow.

In de afsluitende 1.000 meter eindigde de 28-jarige Oost-Vlaming in 2:48.30 op de zevende plaats, nadat hij in de slotronde nog ver teruggevallen was. Dat leverde slechts 783 punten op, waardoor de Duitser Andreas Bechmann hem met 6.001 punten nog de vijfde plaats kon afsnoepen. Het goud was met 6.218 punten voor de Spanjaard Jorge Urena, de Brit Tim Duckworth moest met 6.156 punten vrede nemen met zilver. Neutrale atleet Ilya Shkurenyov mocht met 6.145 punten als derde mee het podium op.

Met een zesde plaats bleef Van der Plaetsen onder de verwachtingen in Glasgow. “Ik voel mij niet in vorm, heb geen energie. Het ‘klikt’ niet, dat is frustrerend”, reageerde Van der Plaetsen eerder al. “Soms heb ik een offday. Het overkwam mij de afgelopen jaren verschillende keren. Ik weet niet hoe dat komt en dat is weinig motiverend. Het is frustrerend dat je niet kan tonen tot wat je in staat bent.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.