Bommen uit Eerste Wereldoorlog lekken springstof vlak voor kust: "Volksgezondheid kan niet gerust zijn"

Vlak voor de kust van Knokke ligt een munitiekerkhof met zo'n 35.000 ton bommen en granaten uit de Eerste Wereldoorlog. Niet erg, zo werd decennialang gedacht - tot uit een recente controle bleek dat er springstof is gelekt. Dat schrijft Het Laatste Nieuws maandag.

Bij baggerwerken voor de haven van Zeebrugge begin jaren '70 kwam het bestaan van de 'overschotjes van WO I' aan het licht: het gaat om kisten met bommen en gifgasgranaten, zware springstoffen en andere wapens. Die liggen onder de zandbank 'Paardenmarkt', op nog geen kilometer voor de kust van Knokke. Dat lijkt een gevaarlijke situatie, maar experts menen dat het veiliger is om de oorlogsmunitie in zee te laten liggen dan te bergen.

Door de aanleg van de haven van Zeebrugge liggen de wapens namelijk onder een sliblaag van een paar meter, die de garantie moet bieden dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Om die reden is het er ook verboden te vissen of zelfs maar een anker uit te gooien. Zo liet toenmalig minister van Noordzee Johan Vande Lanotte (SP.A) in 2013 nog weten dat het beter was om de munitie te laten liggen, nadat het wetenschappelijke tijdschrift Eos het had over "een tikkende tijdbom".

TNT gelekt

De FOD Volksgezondheid controleert ook jaarlijks of de bommen niet roesten of lekken door duikers de bodem te laten onderzoeken. Tot bij de jongste controle was er ook nooit wat aan de hand. Toen bleek dat er een hoeveelheid TNT - een gevaarlijke springstof - was gelekt. Dat meldt Europarlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) op basis van een rapport van het Directoraat-Generaal Maritieme Zaken en Visserij van de Europese Commissie. Om hoeveel springstof het gaat en wat dat betekent, is voorlopig onduidelijk.

België heeft sinds vorig jaar namelijk betere meetapparatuur om chemische stoffen op de zeebodem op te sporen. "Bij de eerste test met die apparaten en de chemische methode om mengsels te scheiden, is dan gebleken dat er TNT is vrijgekomen uit het oorlogstuig", aldus een anonieme overheidsbron aan Het Laatste Nieuws. "Het gaat om een lage concentratie. Iets wat zeer nauwlettend opgevolgd moet worden, maar niet onrustbarend is. TNT is giftig voor organismen en kan ontploffen, maar het breekt ook vrij snel af in water. Maar zolang niet geweten is waar dit precies vandaan komt, kan Volksgezondheid niet gerust zijn. Het kan één enkele obus zijn die aan het lekken is, maar dit kan ook de voorbode zijn van honderden die aan het roesten zijn en hun gevaarlijke inhoud prijsgeven. Niemand die dat vandaag kan zeggen."

De FOD Volksgezondheid zegt dat in mei een groot onderzoek gepland staat met het onderzoeksschip Belgica. "Die studie moet de omvang van het probleem en de risico's in kaart brengen", klinkt het. "Het gaat om een lage concentratie. Iets wat zeer nauwlettend opgevolgd moet worden, maar niet onrustbarend is. Maar zolang we niet weten waar dit vandaan komt, kan Volksgezondheid niet gerust zijn."

Corrigeer

MEER NIEUWS