Twee Limburgse broers naar cel voor gesjoemel: geld van klanten gebruikt voor hoertjes op boot in Saint-Tropez

Hasselt / Overpelt -

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft maandag een 53-jarige man uit Pelt wegens oplichting en verduistering veroordeeld tot 4 jaar cel, 600 euro boete en een beroepsverbod van 10 jaar. Zijn 47-jarige broer kreeg 2 jaar voorwaardelijke celstraf, 600 euro boete met uitstel en 10 jaar beroepsverbod. De twee broers runden het Axa verzekerings- en beleggingskantoor J & J nv in Pelt. Ze hadden gelden van klanten, die bestemd waren om te beleggen, voor privédoeleinden gebruikt. Het ging om een bedrag van ongeveer 4 miljoen euro.

De oudste beklaagde maakte grote sier met Oost-Europese hoertjes op een boot in Saint-Tropez. Hij was ook vaste klant in hotel Martinez in Cannes. Het gesjoemel binnen het kantoor kwam in 2014 aan het licht. Om de klanten te doen geloven dat hun centen in vastgoed en goud belegd waren werden beleggingsbewijzen en andere documenten vervalst.

De oudste broer kreeg het merendeel van de tenlasteleggingen als bewezen verklaard in de schoenen geschoven. Zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen. De man is voortvluchtig en dat bemoeilijkte het onderzoek. Het speelde qua straftoemeting ook in het voordeel van de jongere broer, want de rechtbank meende dat de redelijke termijn geschonden was. Het laatste verhoor van de 47-jarige man vond eind 2015 plaats, terwijl hij pas in 2017 voor de rechtbank kon verschijnen. Hij had bovendien nog een gunstig strafregister en had aan het onderzoek meegewerkt. De jongste beklaagde verklaarde op het proces dat zijn oudere broer toegang had tot het Axa-kantoor en daar ook op de computer werkte om documenten op te stellen.

De rechtbank omschreef de feiten als zeer ernstig. “Beklaagden hadden misbruik gemaakt van het vertrouwen dat klanten in hen stelden. Ze streefden louter de eigen verrijking na”, zo vermeldde het vonnis.

Aan verschillende burgerlijke partijen moet een schadevergoeding van in totaal 3.993.608 euro betaald worden. Axa kreeg telkens 1 euro toegewezen en in totaal 1.440 euro rechtsplegingsvergoeding.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees