Na de “Berlijnse patiënt” nu de “Londense patiënt”: tweede man ooit genezen van HIV

Na de “Berlijnse patiënt” nu de “Londense patiënt”: tweede man ooit genezen van HIV

Timothy Ray Brown was tot voor kort de enige patiënt die genas van HIV. Foto: Belga, AP

Er is opnieuw een geval bekend van een HIV-patiënt die na een stamceltransplantatie in langdurige remissie is. Daarmee wordt deze patiënt mogelijk de tweede persoon ter wereld die van de ziekte geneest. Toch waarschuwen de betrokken onderzoekers in een Britse studie, die dinsdag in het wetenschappelijke vakblad Nature werd gepubliceerd, dat het nog te vroeg is om te juichen.

Tot hiertoe was slechts één gedocumenteerd geval bekend van een patiënt die van HIV genas. Het gaat om de Amerikaan Timothy Ray Brown, die twaalf jaar geleden een specifieke stamceltransplantatie onderging en bekend staat als de “Berlijnse patiënt”. Tal van andere sindsdien ondernomen pogingen om de procedure te reproduceren, bleven echter zonder succes, tot nu dus.

De huidige patiënt, naar wie wordt verwezen als de “Londense patiënt”, is inmiddels al achttien maanden in remissie. Volgens de onderzoekers is hun procedure heel wat minder agressief dan die waaraan de “Berlijnse patiënt” werd onderworpen. Timothy Ray Brown werd indertijd op een gegeven moment in een kunstmatige coma geplaatst en liet ei zo na het leven.

Transplantatie met bijzonder gunstig neveneffect

Bij de Londense patiënt werd in 2012 de relatief zeldzame aandoening hodgkinlymfoom in een vergevorderd stadium vastgesteld. Hij onderging een transplantatie van hematopoëtische stamcellen, afkomstig van een donor die over de CCR5-mutatie beschikt, en vertoonde slechts een milde reactie. De transplantatie vernietigde de kanker zonder schadelijke neveneffecten, en na zestien maanden werd de antiretrovirale behandeling van de patiënt stopgezet.

Maar als positief neveneffect lijkt het dat de getransplanteerde (HIV-resistente) immuuncellen de kwetsbare cellen volledig hebben vervangen en het virus vervolgens vernietigd, waardoor het nu niet meer in het lichaam van de patiënt lijkt te zitten.

Corrigeer

MEER NIEUWS