atletiek

Primeur voor Belgische atleten na succesvol EK: geen boetes, eindelijk wel premies

Mama Bolingo schreeuwt het uit als ze haar ‘zilveren’ dochter Cynthia weer in de armen kan sluiten. Foto: BELGA

De Belgische EK-delegatie zette gisteren voet aan grond in Brussel met niet alleen twee medailles op zak, maar ook met – voor het eerst – geldpremies, ter waarde van 13.000 euro. In afwachting van nieuwe onderhandelingen over de gedragscode.

De Belgian Tornados (goud) en Cynthia Bolingo (zilver) zijn de gelukkigen van de première. Zij verlaten het EK in Glasgow met een financiële bonus van respectievelijk 10.000 en 3.000 euro. Niet dat de Europese atletiekbond afdokte. In tegenstelling tot de internationale atletiekfederatie (IAAF) op WK’s betaalt de Europese atletiekbond geen geldpremies. Ook de Belgische federatie deed geen duit in het zakje, het is wel een aardigheidje van shirtsponsor Tempo-Team in de nasleep van de gedragscode die de Atletiekbond de atleten wilde laten ondertekenen waarin werd gedreigde met monsterboetes bij het niet-naleven van kledingvoorschriften.

Op dit EK kwam het niet tot boetes: die werden namelijk voor dit EK uit de gedragscode gehaald, net als het gratis afstaan van de portretrechten. Voor de komende atletiekkampioenschappen, zoals het WK in Doha, moet evenwel opnieuw worden onderhandeld. Bedoeling is dat er een definitieve gedragscode uit de bus komt waarin iedereen zich in kan vinden. Ook dus het Belgische atletiekboegbeeld Nafi Thiam, het voorbije weekend afwezig omdat ze revalideert van een blessure, maar de druk op de atletiekinstanties opvoerde met haar verhaal over de dreigementen om haar uit het EK atletiek van 2018 te zetten omdat ze eenmalig een fout truitje droeg.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.