Fransman van Deceuninck - Quick Step boekt eerste profzege op verjaardag vriendin: “Dat cadeautje had ik niet hoeven te kopen”

Florian Sénéchal (25) heeft zijn eerste profzege beet. Uitgerekend op de 28ste verjaardag van zijn Belgische vriendin Margaux spurtte de nordist van De Ceuninck - Quick Step naar de bloemen aan het eind van de GP Le Samyn. Het houdt maar niet op voor de manschappen van Patrick Lefevere.

Klik hier voor onze digitale wielergids

LEES OOK. Het sprookje blijft maar duren: Fransman Sénéchal wint nu ook GP Le Samyn voor Deceuninck - Quick Step

Er vloeiden wel wat traantjes na afloop van de GP Le Samyn in het Waalse Dour. Winnaar Florian Sénéchal reed recht in de armen van zijn Belgische vriendin Margaux die hem aan de finish stond op te wachten. “Ze komt enkel naar de wedstrijden kijken als het in de buurt is”, reageerde Sénéchal. “Dit was zo’n gelegenheid en dan win ik nog ook. Ook zij moet veel doen en laten voor mijn carrière. Het is ook voor haar telkens weer een opoffering als ik op trainingskamp vertrek. Als je dan je eerste zege boekt, dan is het geen verrassing dat er wat emoties bij komen kijken. Hier wachten we al lang op. Twee november trouwen we, het spreekt voor zich dat ze belangrijk is voor mij."

Fransman van Deceuninck - Quick Step boekt eerste profzege op verjaardag vriendin: “Dat cadeautje had ik niet hoeven te kopen”
De winst is binnen. Foto: BELGA

En er was nog meer. “Het is uitgerekend vandaag haar verjaardag”, lachte de Fransman. “Voor het openingsweekend had ze me lachend verteld dat ik niet op zaterdag of zondag mocht winnen maar dat ik moest wachten tot vandaag, als cadeau voor haar. Ik heb haar verteld dat ik het in overweging zou nemen. Of ik nu geen cadeau meer hoef te kopen? Helaas, ik had er al een gekocht (lacht). Misschien moet ik het nu maar bijhouden voor volgend jaar, of voor Kerstmis.”

Opluchting

Welke emoties er overheersten, wist de Fransman ook niet. “Opluchting, tevredenheid en blijdschap: ik voel het allemaal”, klonk het. “Ik heb afgelopen winter hard gewerkt en dat is nu eindelijk beloond. Al mijn opofferingen zijn niet voor niets geweest. Amper thuis zijn, telkens opnieuw je verloofde achterlaten. Dan doet het deugd als daar op het eind iets tegenover staat.”

Fransman van Deceuninck - Quick Step boekt eerste profzege op verjaardag vriendin: “Dat cadeautje had ik niet hoeven te kopen”
Daar krijg je dorst van! Foto: BELGA

Stybar liet na zijn zege in de Omloop Het Nieuwsblad optekenen dat hij afgelopen winter anders en vooral minder had getraind. Ook Sénéchal staat bekend als een trainingsbeest. Heeft hij het anders aangepakt? “Ik heb vooral raad gevraagd aan de ouderen, mijn trainer ook. Ik praat hier veel over met Gilbert, met Alaphilippe ook. Ik heb niet echt minder uren getraind maar ben er wel minder stevig ingevlogen. Ik had de neiging om vanaf de eerste training à bloc te gaan.”

Dat hij zo vroeg in het seizoen al goed is, verbaast hem niet. “Dat is elk jaar zo”, klinkt het. “In het openingsweekend ben ik al goed maar op dinsdag - deze wedstrijd dus - ben ik meestal top. Zaterdag in de Omloop kon ik niet laten zien hoe goed ik was. Ik viel en had materiaalpech, moest lang wachten op assistentie waardoor mijn koers gereden was. Zondag spurtte ik naar een mooie zesde plaats, al voelde ik me niet honderd procent.”

Ingewikkelde finale

De finale was ingewikkeld, wist de Fransman. “Ik hield vooral Boom en Terpstra in de gaten. Twee keer geraakten we met drie voorop, twee keer werd er naar mekaar gekeken. Gelukkig hielden we altijd het overwicht en werden we nooit in het defensief gedrongen. Toen Tim Declercq aanviel, was dat ideaal voor mij. Hij ging vol voor de zege en dwong de anderen in de achtervolging. Ik kon de kat uit de boom kijken en mijn krachten sparen voor de spurt. Als Tim niet was teruggekomen, had ik het misschien niet gehaald. Dat is de kracht van dit team, het collectief. Het ging vandaag niet alleen om mij, iedereen mocht winnen. Andere teams zetten alles op één kaart. In de spurt zelf voelde ik dat Boom te vroeg aanging. Ik had nog de kracht om hem te remonteren.”

Fransman van Deceuninck - Quick Step boekt eerste profzege op verjaardag vriendin: “Dat cadeautje had ik niet hoeven te kopen”
En nog eentje, omdat het zo mooi is. Foto: Photo News

De eerste zege is vaak de moeilijkste. Sénéchal: “Ik hoop dat dit ook voor mij het begin is van een mooie reeks. Daar blijven we voor werken. Maar ik besef héél goed dat niet alle toppers hier waren. De volgende wedstrijden zijn de groten er wel bij. Daar hoop ik ook de finale te rijden. Ja, Parijs-Roubaix is mijn droomkoers, dat is logisch voor een nordist. Als ik in een vroege vlucht kan mee glippen, kan ik mijn kaart uitspelen. Maar met Stybar, Gilbert en Lampaert is de kans groot dat ik voor hen moet werken. Frustrerend? Bekijk hun palmares, dat zegt voldoende. Ik ben nog maar 25 jaar en krijg nog tien kansen om Roubaix te winnen. Door voor hen te werken, hoop ik op een dag als hen te worden.”

Niki Terpstra: “Sénéchal was mijn favoriet”

Niki Terpstra (Direct Energie) deed een gooi naar zijn derde eindzege maar moest uiteindelijk vrede nemen met de derde plaats.

“Quick Step was erg sterk vandaag en Sénéchal bleek ook nog eens de snelste in de sprint te zijn. Geen verrassing, voor mij was hij gestart als favoriet”, vertelde Terpstra. “Mijn team heeft echter ook ‘à bloc’ gereden in de laatste lokale ronde en ik ben dan ook tevreden met het werk van mijn nieuwe ploegmaats.”

Achteraf was er nog een (kleine) teleurstelling voor de Nederlander: toen hij aan zijn wagen kwam ontdekte hij een parkeerboete...

Fransman van Deceuninck - Quick Step boekt eerste profzege op verjaardag vriendin: “Dat cadeautje had ik niet hoeven te kopen”

“Die ploeg met blauw en wit wordt toch wel vervelend nu”

“Die ploeg met blauw en wit wordt toch wel vervelend nu”, stelde Ramona Terpstra ten slotte vast. “Mooi om te zien hoe mijn lief Niki Terpstra samen met zijn team weer een mooie koers heeft gemaakt. Je kan alleen winnen als je durft te koersen, toch! Een verdiende podiumplek.”

 

 

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.