Schapenweide wordt woonzone: geen villa's met grote tuinen,wel kleinere woningen mogelijk

Schapenweide wordt woonzone: geen villa's met grote tuinen,wel kleinere woningen mogelijk

N-VA gemeenteraadsleden Tom De Vits en Luk Vander Elst stellen vragen bij de plannen van de meerderheid. Foto: if

Zaventem -

De Schapenweide in Nossegem wordt binnen het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan (Rup) omgevormd van woonparkgebied tot woongebied. N-VA, dat mee aan tafel zat toen de krijtlijnen van dat Rup werden uitgezet, vindt dat onbegrijpelijk.

Het gemeentebestuur van Zaventem kondigde recent aan dat het meer investeert in groenzones in Nossegem. Zo werd de Felix Goossensstraat in het ruimtelijk uitvoeringsplan ingekleurd als een open ruimte en wordt aan de Kersenberg een speelbos gerealiseerd. Maar in datzelfde ruimtelijk uitvoeringsplan wordt de hoek Voskapellelaan, Leuvensesteenweg omgevormd van woonparkgebied tot woongebied. Dat staat volgens oppositiepartij N-VA haaks op de ‘aankondigingspolitiek voor meer groen’.

Verankeren

“Ofwel bescherm je de groene zone die er vandaag is en ga je die verankeren in je wetgeving, ofwel zet je de deur open om de bomen te kappen en kies je voor een volgebouwde verkaveling”, zegt N-VA-gemeenteraadslid Tom De Vits. “Helaas kiezen VLD en CD&V voor de tweede optie. Onbegrijpelijk.”

De site, in de volksmond bekend als de Schapenweide, is eigendom van de gemeente en beslaat slechts een deel (13%) van de zone waarover het Rup een uitspraak doet.

Tussen de Schapenweide en de Leuvensesteenweg zijn de percelen vandaag al bebouwd. Ten zuiden en ten oosten van de Schapenweide ook. De Schapenweide is vandaag voor de helft ingekleurd als woonzone en voor de andere helft als woonparkgebied.

Kleinere woningen

“Dat betekent dat er villa's met grote tuinen gebouwd kunnen worden”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer (CD&V). “In een moderne visie op ruimtelijke ordening kies je voor zuinig ruimtegebruik, dat wil zeggen kleinere private woningen en tuinen. Daarom wordt het hele gebied nu ingekleurd als woonzone. Vermits de Schapenweide eigendom is van de gemeente, beslist de gemeente zelf wat ze met de grond doet en er bestaan geen plannen om in deze zone te bouwen.”

De kritiek van N-VA valt op, want de plannen werden tijdens de vorige legislatuur goedgekeurd en N-VA maakte toen deel uit van de meerderheid. “Dat klopt”, zegt Luk Vander Elst (N-VA). “We kunnen ons dan ook vinden in de geest van de plannen. Maar we stellen wel vragen bij de intentie van de meerderheid om de groene zone achter de Schapenweide te willen inruilen voor een woonwijk. Dat zo aan kwaliteitsvolle verdichting kan worden gedaan, is een flauw excuus.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio