Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

’t Schipdonkcomité wil geen halve maatregelen in strijd tegen verbreding kanaal “Schaf reservatiestrook gewoon af”

’t Schipdonkcomité wil geen halve maatregelen in strijd tegen verbreding kanaal “Schaf reservatiestrook gewoon af”

Het Schipdonkcomité strijdt al jaren voor de afschaffing van de reservatiezones langs het Schipdonkkanaal en die strijd is nog lang niet gestreden. Foto: mye

Lovendegem / Maldegem / Deinze / Sint-Laureins / Eeklo -

Het Vlaams Departement Omgeving start met een publieke consultatieronde over de ‘Reservatiestrook Schipdonkkanaal Oost-Vlaanderen’. In onze provincie ligt die strook veelal in groenzone, terwijl dat in West-Vlaanderen vooral landbouwzone is. Dat verschil wil men zo veel mogelijk wegwerken. Voor 't Schipdonkcomité gaat het plan allesbehalve ver genoeg, dat blijft ijveren voor de afschaffing van de reservatiestrook.

De Vlaamse regering nam eind 2018 twee beslissingen over het Schipdonkkanaal. Zo werd de reservatiestrook, grond die in aanmerking komt voor de verbreding van het kanaal, in Oost-Vlaanderen versmald waardoor meer woningen niet meer in die strook vallen. Dat geeft de eigenaars meer rechtszekerheid.

In een tweede beslissing koos de Vlaamse regering voor de opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de reservatiestrook van het Schipdonkkanaal in Oost-Vlaanderen op grondgebied van de gemeenten Deinze, Eeklo, Lievegem, Maldegem en Sint-Laureins.

“De onderliggende bestemming van de reservatiestrook verschilt in West- en Oost-Vlaanderen. In West-Vlaanderen gaat het om agrarisch gebied, in Oost-Vlaanderen vooral om groengebied. In groengebied zijn de mogelijkheden tot verbouwen, herbouwen of functiewijziging beperkter. Het GRUP wil die ongelijkheid zo veel mogelijk beperken of wegwerken en de mogelijkheden om woningen te verbouwen of herbouwen vastleggen”, zegt Brigitte Borgmans, woordvoerder Vlaams Departement Omgeving.

Het GRUP vindt maar weinig genade in de ogen van 't Schipdonkcomité dat al jaren vecht voor de afschaffing van de reservatiestroken. “Dit is geklungel in de marge”, meent Paul Vansteelandt van het comité.

“Men wil hier enkel de groene bestemming wijzigen voor woonkorrels, terwijl wij de planologische correcte bestemming willen van alle zones. Van groen naar agrarisch gebied in het geval van landbouwzones, groenzones waar groen kan blijven en voor woonlinten naar woongebied. Men heeft hier vorig jaar ook enkel maar een ’klein beetje’ versmald in die reservatiestroken. Wij blijven bij ons standpunt dat ze volledig weg moeten.”

“Genoeg alternatieven”

Waarom doet de Vlaamse regering dit dan niet? “Men blijft zich baseren op een bedrieglijke studie uit 2013 die vol zit met fouten, want er zijn wel degelijk alternatieven genoeg voor het Schipdonkkanaal. Wij gaan met het comité alvast uit ons kot komen. Eind deze maand gaan wij een memorandum overhandigen aan de Vlaamse regering en de Vlaamse volksvertegenwoordigers. We hebben wel de indruk dat het probleem in de Vlaamse administratie zit, want geen enkele politicus durft zich nog uitspreken voor de verbreding”, besluit Vansteelandt.

De publieke raadpleging voor het GRUP loopt van 12 maart tot en met 10 mei en om het plan toe te lichten worden twee infomarkten georganiseerd, op 21 maart in Eeklo en op 28 maart in Zomergem.

Het beste van Enkel voor abonnees