LeBron James staat waar hij wil staan, boven zijn idool Michael Jordan: de man die zijn kritiek voor ‘The King’ nooit spaarde

LeBron James staat waar hij wil staan, boven zijn idool Michael Jordan: de man die zijn kritiek voor ‘The King’ nooit spaarde

“Ik heb al veel verwezenlijkt in mijn carrière, maar dit is mij evenveel waard als het winnen van een titel.” Aan het woord is LeBron James, die net het puntentotaal van NBA-god Michael Jordan passeerde. ‘The King’ is nu vierde aller tijden en staat eindelijk waar hij wil staan: boven zijn idool. Door de jaren heen bouwden de twee echter geen geweldige relatie op.

LEES OOK. LeBron James steekt idool Michael Jordan voorbij

Hij werd er zowaar emotioneel van. Toen James op de bank van zijn LA Lakers ging zitten, realiseerde hij wat voor mijlpaal hij bereikt had. Zijn idool gepasseerd. Hij had zelfs een boodschap voor Jordan op zijn schoenen laten zetten: “Bedankt M.J. 23”.

“Als jonge gast uit Akron, Ohio is MJ altijd een inspiratie voor mij geweest. Ik bekeek hem vanop een afstand, wilde zoals hem zijn. Ik hoopte dat kinderen naar mij zouden kijken zoals ik naar MJ. Dit is eerlijk waar te gek”, reageerde James na de nederlaag tegen de Denver Nuggets.

‘The King’ is intussen ook de enige speler die zowel in de top tien qua punten als qua assists staat. Twee jaar geleden passeerde hij Jordan al als de speler met de meeste punten ooit in de play-offs. “Ik deed als kind alles wat Jordan deed”, zei James toen. “Ik schoot veel te vroeg fade aways, ik had een beenstuk aan en zwart met rode schoen plus witte kousen. Ik ben nog niet zo kaal als hem, maar ik kom er wel hoor (lacht)”.

Welke relatie?

Daarnaast bouwde James zijn koninkrijk ook uit met de hulp van Nike en droomt hij net als Jordan om op een dag een NBA-team te bezitten. MJ is momenteel de eigenaar van de Charlotte Hornets. Tot slot werkt James mee aan een nieuwe ‘Space Jam’-film. In de originele speelde Jordan de hoofdrol. Maar daar stopt eigenlijk hun relatie. Vooral MJ is door de jaren heen niet altijd vriendelijk geweest voor de superster van de huidige NBA.

Tijd voor een bloemlezing:

2001 - De eerste ontmoeting

LeBron: “Het was goddelijk. Het was alsof ik God voor de allereerste keer ontmoette.”

Jordan: “Hij is zeer getalenteerd. Maar hij is nog jong en er zijn veel dingen die hij niet weet.”

2003 - De wissel (James in de NBA, Jordan stopt)

LeBron: “Michael Jordan is de beste speler aller tijden. Als iemand kritiek mag geven, dan is hij het wel. Ik ga nooit boos zijn op Jordan omdat hij mij bekritiseerd. Als hij zegt dat je iets moet doen, dan doe je het gewoon. Simpel. Maar ik ga niet proberen om MJ te zijn. Ik wil vooral mezelf zijn.”

Jordan: “Kan hij wat? Ja. Hij heeft meer talent dan de meeste 18-jarigen. Maar momenteel zou hij een middelmatige speler in de NBA zijn. Met het potentieel om een betere speler te worden. Maar dat hij nu al even goed is als Kobe Bryant of Tracy McGrady, dat is oneerlijk.”

2007 - James’ eerste finale (na topprestatie tegen Detroit)

Jordan: “Ik denk dat wat er net gebeurd is, nodig was voor de NBA, voor Cleveland en voor LeBron. De stap voorwaarts maken, betekent dit constant doen. Elke wedstrijd opnieuw. Het wordt van je verwacht en je doet het. Niet één of twee wedstrijden. Elke defensie weet het, focust op je en toch doe je het. Ik denk dat LeBron daar stilaan begint te geraken.”

LeBron: “Elke keer als je lof krijgt van je idool, is dat leuk om te horen.”

2010 - The Decision (James gaat naar Miami van Dwyane Wade)

LeBron: “Het is tijd (om van rugnummer te veranderen, red.). Als je 23 ziet, denk je automatisch aan Michael Jordan. Ik vind dat niemand nog dat rugnummer zou mogen dragen. Als ik het niet draag, dan niemand.”

Jordan: “Ik zou nooit Magic Johnson of Larry Bird gebeld hebben om te zeggen: Hey, laten we samenkomen en in hetzelfde team gaan spelen. Vandaag is het anders, niet slecht of zo. Maar ik zou mijn grootste rivalen willen verslaan.”

2012 - James’ eerste titel

LeBron: “Jordan was mijn superheld als jongen. Hij heeft geholpen om van mij de man te maken die ik vandaag ben, een competitieve speler.”

Jordan: “Als ik moet kiezen tussen LeBron James en Kobe Bryant, dan kies ik Kobe Bryant. Vijf titels is nog altijd veel beter dan één titel. Niet dat LeBron er geen vijf kan winnen, maar five beats one.”

2013 - Het debat (wie is de beste?)

LeBron: “MJ was niet perfect. Ook hij had slechte wedstrijden en pijnlijke balverliezen. De reden dat hij succes had, was omdat hij niet bang was om te falen. Dat is mijn grootste obstakel.”

Jordan: “Als ik LeBron moet verdedigen, ga ik hem negen op tien keer naar links duwen. Dan gaat hij telkens een schot pakken. Via rechts gaat hij altijd naar de ring en dan kan ik hem niet stoppen. Zou ik hem kunnen verslaan één op één in mijn toptijd? Natuurlijk...”

2018 - GOAT

LeBron: “Die titel (tegen Golden State na 3-1-comeback, red.) maakt mij de beste speler ooit. Ik was enorm enthousiast door de pijnlijke sportgeschiedenis in Cleveland. Iedereen zag me toen wenen ook. Ja, die wedstrijd maakte mij de GOAT. Dat was echt speciaal. Het was ook een van de enige momenten in mijn carrière dat ik voelde dat ik iets speciaal had gedaan.”

Jordan: “Wat iedereen zegt dat ik ben… Ik had nooit de kans om tegen legendarische spelers van voor mijn tijd te spelen. Ik had het graag gedaan, maar het is nu eenmaal zo. Als jij vindt dat ik de GOAT ben, dat is jouw mening. Dat aanvaard ik. Maar als je het mij vraagt, zal ik nooit zeggen dat ik de beste aller tijden ben.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.