Wetenschappers sluiten aanwezigheid van wolf in Weelde uit

Dader bekend: “Bloeddorstige hond die zich als een wolf gedroeg’’

Wolvenexpert Jan Loos bij een doodgebeten schaap in Weelde. Foto: Mia Uydens

Ravels -

Drie weken geleden zijn in een weide in het Kempense Weelde (Ravels) drie schapen doodgebeten. De resultaten van het DNA-onderzoek wezen uit dat het om het werk van een bloeddorstige hond gaat. Een wolf, zoals eerst gedacht, heeft er niks mee te maken.

De eigenaars van een schapenweide aan de Maatsheikensstraat in Weelde vonden op zondag 17 februari drie schapen terug die op een brutale wijze werden afgemaakt. Het eerste onderzoek wees uit dat de dieren werden gedood met een beet in de hals, wat het werk zou kunnen zijn van een wolf. Een ander schaap had dan weer bijtwonden aan de achterpoten, wat meer in de richting van een hond wees.

DNA-onderzoek

Om uitsluitsel te krijgen, kwamen experts van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) ter plaatse om DNA-stalen te nemen van de afgemaakte schapen. Het DNA-onderzoek nam enkele weken in beslag. Donderdag raakten de resultaten van dat onderzoek, dat ook werd uitgevoerd op andere schapen in Limburg en in het Oost-Vlaamse Welle, bekend. De schapen die in Limburg werden doodgebeten, zijn wel degelijk het werk van wolven. Wellicht gaat het om de wolven Naya en August. Bij de twee andere incidenten in Weelde en Welle werd geen DNA van wolven aangetroffen, maar wel dat van honden.

Het is dus zeker dat in Weelde drie schapen brutaal zijn afgemaakt door een bloeddorstige hond. De buren van de Maatsheikensstraat in Weelde reageren gelaten op het nieuws dat er dan toch geen wolf is gepasseerd. “Er zijn genoeg mensen in de buurt met honden. Misschien heb ik wel een vermoeden welke hond het zou kunnen zijn, maar het is moeilijk om dat te bewijzen”, zegt Ronny Stabel, de buurman van de eigenaar bij wie de drie schapen lelijk zijn toegetakeld. Ronny Stabel bezit zelf ook een aantal schapen.

Eigenaar hond

“Ik hoop dat de eigenaar van de hond beseft wat zijn dier heeft aangericht en extra maatregelen neemt. Mijn schapen zijn gelukkig niet aangevallen en de voorbije weken is het rustig geweest in de buurt. Het gemeentebestuur heeft hier een wildcamera geplaatst, maar dat heeft niets opgeleverd. Ik heb na het incident geen extra maatregelen genomen om mijn schapen te beveiligen. Je kan er toch weinig aan doen. Het is vergelijkbaar met inbrekers. Als ze echt binnen willen geraken, dan lukt hen dat ook.”

Krabsporen op de buik

Wolvenexpert Jan Loos van de vzw Landschap en de website welkomwolf.be had al een vermoeden dat het in Weelde om een hond ging. Hij kwam half februari zelf al een kijkje nemen op de plaats waar de dode schapen lagen.“Ik heb navraag gedaan bij de collega’s van Nederland, vlak over de grens in Weelde. Daar hadden ze geen meldingen van wolven gekregen. Het zou daarom heel onwaarschijnlijk zijn geweest dat een wolf in Weelde was gepasseerd.”

Gezien de aard van de verwondingen, vermoedde Jan Loos eerder al dat het om een hond en niet om een wolf ging. “Er werd in de hals gebeten, maar net zo goed in de kuiten en in de nek”, stelde de expert vast. “Dat doen wolven vrijwel nooit. Als zij hun prooi gedood hebben, gaan ze meteen naar het hart en peuzelen ze verder. Deze schapen waren niet opgegeten. De krabsporen op de buik van een schaap gaven bijna zekerheid dat het een hond was die uit razernij is beginnen bijten en krabben. Wolven doen dat niet.”

Geen schrik van mensen

Dat het om een hond ging en niet om een wolf, betekent volgens Jan Loos niet dat de buren op hun twee oren kunnen slapen.“De buurt heeft een groot probleem omdat die hond misschien nog in de nabijheid is. Een wolf blijft niet ter plaatse en zou al lang weer weg zijn uit Weelde”, legt Jan Loos uit. “Het gaat eerder om een hond die door het lint is gegaan, een hond die zich misschien een beetje als een wolf gedroeg. Een losgebroken hond heeft meestal geen schrik van mensen, een wolf wel.”

INFO

INFO

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio