Bekroonde ‘verticaal gekweekte groenten’ liggen in betere restaurants op het bord

© if

© if

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Dario Vunckx (21) heeft met MicroFlavours de prijs van Student Start-up of the Year gewonnen. De Brusselaar kweekt groenten in zijn kelder. Die levert hij aan exclusieve sterrenrestaurants en hotels.

Robin De Becker

De kans is groot dat u op hotel of aan tafel in Brussel de groentjes van hogeschoolstudent Dario Vunckx op uw bord geserveerd krijgt. De student Bedrijfsmanagement aan Odisee gooit immers hoge ogen met zijn start-up MicroFlavours.

In de kelder van zijn woning in Sint-Agatha-Berchem kweekt hij groenten als tuinkers, broccoli, radijsjes en nog een tiental andere soorten. Dat doet hij in verticaal gestapelde serres en bakken.

Kleine oppervlakte

“Zo kunnen we meer produceren op een kleine oppervlakte”, legt Vunckx uit. “Door de verticale productie in een gesloten ruimte creëren we het perfecte groeiklimaat in de stad.”

Vunckx en zijn team zijn als het ware de boer 2.0. De technische installaties in de kelder hebben wat weg van een professioneel opgerichte cannabisplantage.

“Die vergelijking hebben we al vaak gemaakt”, zegt Vunckx. “Ook onze energiefactuur neemt dezelfde proporties aan. In mijn kelder is het elke dag zomer.” De student kreeg van het ondernemersplatform Startups.be de award Student Start-up of the Year. Via Odisee kreeg hij dan weer het statuut van student-ondernemer. “Dit is een mooie duw in de rug”, zegt de jongeman. “Ondernemers die anders geen tijd zouden hebben voor ons, zoeken nu wel een gaatje in hun agenda om ons te ontmoeten.”

Klantenportefeuille

Dat het hard gaat, bewijst de goedgevulde klantenportefeuille van MicroFlavours

“We zijn nu dik tien maanden bezig en bedienen meer dan zestig restaurants en hotels. Het gaat hier om de iets exclusievere zaken. Maar ook aan bedrijfskeukens leveren we al. Laatst leverden we nog groenten aan het Atomium. Het is schrikken dat het allemaal zo snel gaat. Uiteindelijk is alles opgebouwd met eigen middelen. In het begin was dat redelijk ‘pikant’.”

Dat leveren doen ze trouwens met elektrische bakfietsen om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dat is dan ook het allerbelangrijkste doel van de start-up.

Lokaal

“We willen de boerderij opnieuw naar de stad brengen en ervoor zorgen dat de voedselbediening opnieuw lokaal verloopt. Het is vreselijk dat een sla zo lang onderweg is vanuit pakweg Spanje. Bij ons ligt die binnen de drie uur op je bord.”

“We hopen op termijn mensen ervan te overtuigen opnieuw voor de Brusselse gekweekte groenten te kiezen. Daarom mikken we in de nabije toekomst op een stadsboerderij van zo'n vijfhonderd vierkante meter. Voor dat project zijn we nu op zoek naar investeerders.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus