UGent-vrouwen leggen werk neer tegen seksisme en “moordende ratrace”

UGent-vrouwen leggen werk neer tegen seksisme en “moordende ratrace”

Foto: tsa

Gent -

In het kader van de internationale vrouwendag voerden zo’n 150 werknemers van de UGent vrijdagmiddag actie aan het rectoraat in de Sint-Pietersnieuwstraat.

Meer studenten en personeel met een migratieachtergrond. Meer vrouwelijke hoogleraren. Meer steun voor holebi’s en transgenders. Het is een greep uit de twaalf maatregelen die de actievoerders van de raad van bestuur eisen om van de UGent een gendergelijke universiteit te maken.

“De UGent heeft met een nieuw diversiteitsplan en een nieuw loopbaanmodel voor professoren belangrijke stappen gezet in de richting van een inclusieve universiteit”, zegt initiatiefneemster Luce Beeckmans van de vakgroep Architectuur en Stedenbouw . “Maar toch is er nog altijd discriminatie en seksisme aan de UGent. Vandaag heeft de helft van de Gentse kleuters een migratieachtergrond, maar slechts 15 percent van de studenten. En door barrières bij sollicitaties en evaluaties is maar één op de vijf hoogleraren vrouw.”

Anoniem meldpunt

Beeckmans pleit er voor de laagste loonschalen op te trekken en een anoniem meldpunt op te richten om alle vormen van discriminatie en geweld aan de UGent te rapporteren. Het verlagen van de werkweek van 38 uren naar 30 uren moet een einde maken aan de “moordende ratrace”. Ook wordt voorgesteld om een verplichte gender- en diversiteitstraining in te voeren voor alle leidinggevenden.

De derde editie van de Women’s Strike kon met zo’n 150 mensen duidelijk minder volk lokken dan vorig jaar. “Dat hadden we verwacht”, aldus Beeckmans. “Het is krokusvakantie en door de klimaatacties is er een zekere moeheid om te demonstreren.”

Wel aanwezig: gemeenteraadsleden Sonja Welvaert (PVDA) en Evita Willaert (Groen).

Vanavond om 17 uur 30 volgt er aan de Stadshal nog een mars tegen seksisme die wordt georganiseerd door Rosa, een campagne van de LSP (Linkse Socialistische Partij) en ALS (Actief Linkse Studenten).

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio