Restaurant plant windturbine in achtertuin: “Iedereen wil groene energie, behalve als dat geld dreigt te kosten”

De molen komt tegen de Cardis-gebouwen aan. Philip Van den Steen maakt zich sterk dat er geen geluidshinder zal zijn. Foto: pvr

Lebbeke -

Philip Van den Steen van Gasthof Cardis wil in zijn achtertuin, grenzend aan de Voordestraat en de Dries, een windmolen laten bouwen. “Om stroom voor eigen gebruik te produceren”, zegt de uitbater. “Onder meer om onze koelinstallaties te voeden.”

Twintig jaar geleden liep Philip Van den Steen al met de idee rond om een windmolen te plaatsen. “Bedoeling was op onze eigendommen bij het industrieterrein Wijngaardveld in Aalst, in Bellebroek en hier op de Cardis-terreinen, zo’n zes molens te installeren, maar voor elk van de sites kregen we een njet. Hernieuwbare energie was toen blijkbaar nog niet in.”

Wallonië

“Vorig jaar brak de Vlaamse regering een lans voor kleinere windturbines, heel dicht bij de bedrijven, om verlies bij het transport van stroom te voorkomen”, aldus nog de restaurantuitbater.

De voorbereidingen voor de plaatsing van de windmolen zijn intussen al flink gevorderd. Van den Steen doet een beroep op een bedrijf uit Wallonië dat kleine windturbines produceert: de pyloon is 32 meter hoog, vergelijkbaar met een gsm-mast. De verticale wieken inbegrepen reikt de hoogte tot veertig meter. De rotorbladen zijn verticaal gemonteerd en draaien rond een verticale as.

Er kwamen wel al negatieve reacties uit de buurt. Iemand vreest voor waardevermindering van zijn bouwgrond, een andere voor de prijs van zijn woning.

Kortzichtig

“Toch vreemd”, zegt Van den Steen. “Iedereen wil groene energie, maar de zin daartoe neemt af wanneer dat geld dreigt te kosten. Ik betreur dat, want mij lijkt dat kortzichtig. Vooral omdat de turbine in de naaste omgeving geen geluidshinder zal veroorzaken, evenmin slagschaduw of andere storende invloeden.”

“Zichtbaar zal hij wel zijn”, zegt de restaurateur nog. “Maar ik zie van hieruit ook de turbines langs de N41, in vogelvlucht toch enkele kilometers ver. Binnen een straal van honderd meter staan geen woningen. De Dries en de Voordestraat vormen de dichtstbijzijnde infrastructuur.”

Volgens Mike Torck (SP.A-Groen), schepen van Energie, bepaalt het college van burgemeester en schepenen zijn standpunt na het openbaar onderzoek. Dat loopt nog tot en met 6 april,

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio