Defibrillatoren hangen is één zaak, ze weten hangen een andere: daar is nu oplossing voor

Defibrillatoren hangen is één zaak, ze weten hangen een andere: daar is nu oplossing voor

De vzw HeartSavers wil een duidelijke bewegwijzering naar openbare hartdefibrillatoren. De signalisatiefirma VVS heeft hiervoor en bord ontworpen waarvan het eerste exemplaar in Kaprijke werd onthuld. Foto: mye

Kaprijke -

De Meetjeslandse vzw HeartSavers wil een duidelijkere bewegwijzering naar hartdefibrillatoren die op openbare plaatsen hangen.

In België zijn in de openbare ruimte zowat 10.000 automatisch externe defibrillatoren, ofwel AED's, aanwezig. Het zijn toestellen die gebruikt worden bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand.

Ze redden regelmatig levens, zoals eind 2018 in Zelzate toen een 77-jarige man tijdens een huwelijksreceptie een hartstilstand kreeg. Toenmalig burgemeester Bruggeman (VLD-SD) redde de man zijn leven met zo'n toestel. De Meetjeslandse vzw HeartSavers pleit nu om die defibrillatoren beter aan te duiden.

“De huidige bewegwijzering is namelijk ondermaats en dit terwijl elke seconde telt bij een hartstilstand”, zeggen dokter Rufij Baeke en Luc Ketele van de vzw.

De vzw pleit ook voor een andere benaming van de AED's, namelijk hartstarters. “De meeste mensen weten namelijk niet wat de afkorting AED inhoudt en daarom is het woord ‘hart- starter’ dan ook duidelijker. Het wordt ook zo aangeraden door de bekende cardioloog Pedro Brugada.”

Het Hasseltse signalisatiebedrijf VVS wil daarom in Kaprijke starten met een pilootproject. Het heeft een wettelijk conform bord ontworpen met het woord ‘Hartstarter’ en de afstand naar zo'n toestel. Voorzitter van de Kaprijkse gemeenteraad Patrick Hugaert (N-VA) kreeg een eerste exemplaar overhandigd samen met de vraag om het binnenkort een plek te geven aan het Plein, want daar hangt zo'n AED-toestel.

“Zo'n bord moet op maximum drie minuten stappen van een hartstarter worden opgehangen”, weet Ketele.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio