Belgische kunstenaar Silvain in één klap wereldberoemd door plagiaatschandaal: “Chinees uit Beijing wil al zijn werken in één keer opkopen”

Christian Silvain wordt in zijn strijd tegen het plagiaat bijgestaan door Liu Yue, een Chinese uit Brussel. Foto: Peter Malaise

Kluisbergen -

Ye Yongqing komt steeds meer onder druk te staan. Gisteren bracht deze krant het nieuws dat de Chinese kunstwereld hem uitspuwt. De Chinese media brachten gisteren nog meer slecht nieuws voor de man. De Sichuan Academie voor Schone Kunsten stelt een onderzoek in.

Ye Yongqing is een zeer belangrijke kunstenaar, curator en professor in China. Wàs een zeer belangrijk kunstenaar. Want na de onthullingen in Het Nieuwsblad dat hij al 25 jaar de Kluisbergense kunstenaar Christian Silvain kopieert, is Yongqing zijn ster gedoofd.

De Chinese kunstwereld spuwt Ye intussen uit. Gisteren berichtten tal van Chinese media dat de Sichuan Academie voor Schone Kunsten een onderzoek instelt naar de professor. “We gaan dit plagiaat onderzoeken; als dit klopt nemen we strenge maatregelen”, luidt het. “De school hanteert resoluut een nultolerantie ten opzichte van academisch en moreel wangedrag.” Het is duidelijk dat het plagiaat Ye zwaar zal worden aangerekend. De China Daily, de grote Engelstalige krant die onder controle staat van de communistische partijtop, gaf eerder al een sterk signaal: “Zonder enige twijfel plagieert Ye Silvains werk. Hij heeft gewoon Silvains gedachten, originaliteit en zelfs zijn technieken gestolen.”

Chinezen kopen werken op

De krant berekende aan de hand van veilingen dat Ye’s kunst tot nu toe 14,91 miljoen dollar opbracht. En ook op financieel vlak mag Ye vrezen. Een zakenman zegt aan China Qingtian dat hij een werk van Ye kocht voor 132.000 euro en zijn geld nu terug wil. “Het plagiaat van kunstwerken veroorzaakt rechtstreeks het verlies van de rijkdom van andere mensen”, luidt het. De zakenman wijst erop dat de schilderijen nu plots veel minder waard zullen zijn. Geen goed nieuws voor onder meer Bill Gates en mediamagnaat Rupert Murdoch, die ook gekopieerde kunst kochten.

En Christian Silvain, hij is in één klap wereldberoemd in China. Getuige hiervan het ongelooflijk voorstel dat gisteren toekwam. Jos Depypere die de werken van Silvain verkoopt, legt uit: “Ik kreeg een telefoon van een man uit Beijing”, zegt hij. “Hij wil alle beschikbare Silvains kopen. Ik heb hem gezegd dat ik er maar 20 heb want je voelt dat dit niet klopt. Hij wil een foto van de werken, de afmetingen en de prijs. Morgen (vandaag, pma) zit ik samen met Christian om te kijken wat we gaan doen. Ze gaan de werken daar in China aan een veelvoud door verkopen, dat lijkt me zeer duidelijk. In de galerie in Brussel is het ook al van dat. Mensen van de Chinese ambassade en gewone Chinezen kopen er alle Silvains op. Gewoon binnengaan en een werk kopen. Nooit eerder gezien.”

Christian Silvain vindt het goed dat de Academie een onderzoek heeft ingesteld. “Ze gaan de man nog in de bak steken, let op mijn woorden”, zegt hij. “Vroeger traden ze niet op tegen kopiëren, het is duidelijk dat mijn zaak een voorbeeld is. Het is nog niet gedaan.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio