Belgische favorieten kort voor start Strade: “Het zal opnieuw een heroïsche strijd worden”

Belgische favorieten kort voor start Strade: “Het zal opnieuw een heroïsche strijd worden”

De Belgen staan niet zonder ambities aan de start van de dertiende editie van de Strade Bianche. Onze man terplaatse Jan-Pieter De Vlieger sprak kort voor de start nog met enkele landgenoten.

Greg Van Avermaet

Belgische favorieten kort voor start Strade: “Het zal opnieuw een heroïsche strijd worden”
Greg voor de koers.

Voor velen is Greg Van Avermaet de uitgesproken favoriet voor de zege in de Strade Bianche. Wat vindt hij zelf? “Ik verwacht een mooie wedstrijd”, zei de Oost-Vlaming. “De Strade is op korte tijd uitgegroeid tot een echte klassieker maar wel eentje die heel moeilijk te winnen is. Sinds 2010 miste ik nog maar één editie, simpelweg omdat dit de mooiste wedstrijd van het jaar is. Toch sta ik hier heel relaxt en gemotiveerd aan de start. Ik hoop gewoon een mooie wedstrijd te rijden. Het weer? Daar hou ik van. De regen van vorig jaar vond ik niet erg maar de zon zorgt bij mij alvast voor extra motivatie. We gaan er een heroïsche wedstrijd van maken.”

Wout van Aert

Wout van Aert blikt met plezier terug op de editie van 2018, zelfs op de slotklim naar het centrum van Siena waar hij zelfs van de fiets moest. “Het zag er pijnlijk uit en dat was het eigenlijk ook wel”, klonk het vanochtend in Siena. “Maar achteraf bekeken heeft dat heel veel losgemaakt bij de mensen. Ik besefte achteraf pas welke impact deze wedstrijd had. Deze klassieker ligt mij wel. Heel veel klassieke renners beschouwen dit als te zwaar omdat er heel veel moet worden geklommen. De hellingen zijn kort en steil, heel veel interval ook. Zo heb ik het graag. De droge omstandigheden zijn geen voordeel voor mij. Het wordt een meer explosieve wedstrijd en dat ligt de echte klimmers beter. De afdalingen daarentegen zullen sneller zijn en dat is niet zonder risico, waar ik dan weer in het voordeel zou moeten zijn. Maar de conclusie is duidelijk: het zal minder een uitputtingsslag worden dan vorig jaar en dat betekent dat er anders zal worden gekoerst.”

Benoot en Wellens

Tiesj Benoot staat als titelverdediger aan de start. “Dat maakt een verschil maar vandaag wordt het een totaal andere wedstrijd. Ik ben al blij dat de Strade op mijn palmares staat. Het recept? Rustig blijven, goede benen hebben en geluk hebben. Om mijn knie maak ik mij geen zorgen meer. Ik moet het nog wel wat tijd geven en mag er niet terug op vallen maar daar ben ik niet mee bezig. Ik kan er vandaag een lap op geven.”

“Tiesj en ik staan op gelijke hoogte”, voegde Tim Wellens daar nog aan toe. “We gaan proberen om allebei in die finale te geraken en dan kunnen we iets proberen.”

Jasper Philipsen

Jasper Philipsen wilde in zijn debuutseizoen bij de profs absoluut de Strade Bianche rijden. “Voor de ervaring”, zegt hij voor de start. “Ik heb gisteren een eerste verkenning gedaan en het is wel zwaarder dan ik gedacht had. De benen zullen moeten spreken op het einde. Het is constant op en af met soms heel steile stroken. Heel zwaar.” Het 21-jarige talent komt dus vooral om te ontdekken. “Normaal is Rui Costa de vooruitgeschoven man bij onze ploeg. Parcours zou hem normaal gezien goed moeten liggen, maar het blijft altijd afwachten op de grindstroken.” Wie hij hoog heeft aangeschreven voor de zege? “Quick Step is heel sterk bezig de laatste weken. Ze zullen er sowieso bij zijn bij de favorieten.”

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.