WTC Landelijke Gilde Zaffelare trapt seizoen af in Flandrienstijl

"Is het eerst tegenwind?" Het was een vaker gestelde vraag toen de 75 wielertoeristen van de Landelijke Gilde van Zaffelare zondagmorgen iets na negen uur de parking van sporthal 't Veerleveld afbolden voor hun eerste rit van het seizoen. Het was toen net opgehouden met hard te regenen, maar het was op zijn minst Flandrienweer na de voorbije stormachtige nacht. Voor de échte dus. "We laten ons niet afschrikken door het weer, er zijn nauwelijks vijf fietsers minder dan anders", vertelt Jan Henneman die de tochtjes van LG Zaffelare mee organiseert.

De eerste rit van het seizoen, dat was weer een beetje bijzonder. Omdat de LG aftrapte met een lekker gratis ontbijt in de sporthal bijvoorbeeld. Gesponsord door Peter en Petra, de uitbaters van de cafetaria. Of omdat de dure fietsen voor het eerst netjes in de nieuwe fietsenstalling van het gemeentebestuur konden geplaatst worden. En natuurlijk ook omdat het de klassieke groepsfoto op Lochristi Blogt opleverde. 

"We rijden zoals altijd in vier groepen: de A maalt 90 kilometer af, de B's ongeveer 70, de C gaat voor 60 km en de D-groep heeft tegen zondagmiddag 50 km op de teller", aldus apotheker Henneman. "Maar de groepen zijn gemengd, iedereen kan zijn eigen keuze maken. Er zijn ook dames - in totaal telt WTC Landelijke Gilde Zaffelare er een twintigtal - die in een hogere groep meefietsen. In de D kan je ook gerust meerijden met een gewone sportieve fiets. Dat groepje is ook het enige dat los van een sanitaire- of pechstop even halthoudt, voor een koffietje in Stekene."

Het wielerseizoen van de LG startte ook met een vijftal nieuwe leden. "Elk jaar komen er nieuwe gezichten bij, al is de grote groei van zo'n 6 jaar geleden natuurlijk wat gestagneerd", klinkt het. Iets na negenen ruilde de bonte bende de warme cafetaria en het gezellige ontbijt voor de realiteit: een stevige rit, met een fikse tegenwind en wellicht ook wel hier en daar een lokale bui. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio