GP Monseré afgelast door stormweer: “Konden veiligheid van renners niet garanderen”

GP Monseré afgelast door stormweer: “Konden veiligheid van renners niet garanderen”

Door het stormweer is de GP Monseré afgelast. De organisatie had eerder de wedstrijd al stevig ingekort en de startplek verplaatst, maar na spoedoverleg is er besloten om de renners niet te laten starten. “De veiligheid van renners en volgers kon niet worden gegarandeerd”, zegt UCI-commissaris Philippe Mariën.

Code oranje en rukwinden tot plaatselijk 120 km/u. Door het voorspelde stormweer had de organisatie van de GP Monseré eerst besloten om de openingswedstrijd van de Bingoal Cycling Cup danig aan te passen. De start werd verplaatst van Aalter naar Roeselare, waar het peloton enkel de zes plaatselijke rondes van 19,1 kilometer zal afleggen. Daardoor zouden de renners slechts 114,6 kilometer rijden.

Maar op beelden was te zien dat ook aan de aankomst de stormwind lelijk huis hield. En na spoedoverleg besliste de organisatie om de wedstrijd volledig af te gelasten. “De veiligheid van de renners en de fans op het lokale circuit kon niet gegarandeerd worden. De risico’s waren te hoog”, klinkt het bij de organisatie.

“Wij hebben een inspectieronde gedaan op het plaatselijk parcours in Roeselare en daaruit bleek dat de fysieke veiligheid van renners en volgers van de GP Jean-Pierre Monseré niet kan gegarandeerd worden”, stelt UCI-commissaris Philippe Mariën. “Deze ochtend namen wij al de beslissing de wedstrijd in te korten door niet te starten in Aalter en onmiddellijk naar Roeselare te trekken. Daar zouden dan zeven plaatselijke ronden van 19,1 kilometer gereden worden. Maar ook dat viel in het water omdat het te gevaarlijk is door de hevige rukwinden.”

Niet iedereen was echter tevreden met die beslissing. “Sinds wanneer worden koersen afgelast vanwege te harde wind”, schreef de Nederlandse renner Ivar Slik op Twitter. “Wielrennen is toch een sport van mannen?!”

De GP Monseré was niet de enige wielerwedstrijd die werd afgelast. Ook de vrouwenwedstrijd Omloop van de Westhoek, 20 kilometer ten noorden van Roeselare, gaat niet door. In Nederland werd de Dorpenomloop Rucphen onderweg gestaakt.

Corrigeer