Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Een boom belandde op een bijgebouw in de Breutheide in Lippelo. tdk

Hulpdiensten hebben handen vol met omgewaaide bomen en afgerukte daken

VEEL SCHADE DOOR FELLE RUKWINDEN

stormweer

-

Ons land werd gisteren gegijzeld door hevig stormweer. Treinen werden afgeschaft, parken afgesloten, daken afgerukt en bomen ontworteld. Ook de Mechelse regio ontsnapte niet aan de felle rukwinden van ruim honderd kilometer per uur. In enkele uren tijd liepen er bijna 800 oproepen binnen bij hulpverleningszone Rivierenland.

In Auwegemvaart in Mechelen belandde tijdens de piek van het stormweer een persoon onder een boom. “Toen de hulpdiensten arriveerden, had het slachtoffer zichzelf al bevrijdt. De persoon werd gekwetst overgebracht naar het ziekenhuis”, zegt woordvoerder Dirk Van de Sande van de politiezone Mechelen-Willebroek. Het onfortuinlijke slachtoffer was in Mechelen en Willebroek de enige gekwetste die omwille van het noodweer door de hulpdiensten naar het ziekenhuis werd overgebracht.

Crisisoverleg

De gevel van Thomas More op de Zandpoortvest raakte door de rukwinden beschadigd. In Mechelen-Noord werd een verkeersbord met sokkel en al uit de grond gerukt. Door de voorspelde storm bleef de Sint-Romboutstoren sowieso preventief gesloten. Op de Stationsberg in deelgemeente Muizen belandde een boom over de rijbaan en sloot dierenpark Planckendael de deuren. Niet veel later ging ook de Antwerpse Zoo dicht. “Op dat moment waren er al niet zo veel bezoekers meer. De veiligheid van mensen en dieren primeert uiteraard”, zegt woordvoerder Ilse Segers van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA).

In Willebroek stonden op een bepaald moment ruim vijftig meldingen van omgewaaide bomen en weggewaaide (delen van) daken open. Burgemeester Eddy Bevers (N-VA) riep crisisoverleg samen en kondigde de operationele fase af: een multidisciplinair team moest alle meldingen coördineren en onderverdelen volgens prioriteit. “Ik ben alle hulpdiensten erkentelijk voor hun directe hulp aan de inwoners, de samenwerking op het terrein en achter de schermen. Hiermee hebben ze bewezen klaar te staan om in moeilijke omstandigheden de bevolking te dienen”, zegt Bevers.

Helft van dak weg

Koen De Vlieger Directeur kasteel d’Ursel ‘‘Gelukkig hadden we de parkpoorten zondagochtend al gesloten.’’

Op de Binnenweg in Duffel ging de helft van het dak van een woning vliegen. De bewoner belandde daarbij onder de roofing, maar kwam er met lichte schaafwonden vanaf. Een buurman die kwam helpen, raakte lichtgewond aan het achterhoofd. Bij Manege De Mustang in de Lintseheide waaide ook een groot deel van het dak weg. Dat kwam terecht op enkele geparkeerde wagens. Er vielen geen gewonden. Ook de dieren bleven ongedeerd. In Lier was er onder meer schade aan daken in de Tramweglei en Ogezlaan. Op de Aarschotsesteenweg belandde een boom in elektriciteitskabels en in de Tuinweg geraakte het dak van een achterbouw beschadigd. In Bevel (Nijlen) viel er op privéterrein een boom op een speelhuisje. De schade bleef beperkt.

Ook jeugdbewegingen bleven niet gespaard. Op het domein van Chiro Aksent langs de Waversesteenweg in Bonheiden vielen verschillende bomen om en werden de zondagse activiteiten geannuleerd. In de Clemenceaustraat in Sint-Katelijne-Waver was er schade aan het dak van de Chirolokalen. In Heist-op-den-Berg rukte de brandweer onder meer uit voor schade aan een dak in de Bremweg in deelgemeente Schriek. In de Krombeekweg in Itegem viel een boom op een garage en op de Bevelsesteenweg versperde omgewaaide bomen de weg.

40-45 afgelast

In de Breutheide in Lippelo (Puurs-Sint-Amands) knakten verschillende bomen. Een daarvan belandde op het dak van een bijgebouw van een woning. De zus van een van de bewoners was thuis en zag alles gebeuren. “Uiteraard was dat schrikken”, zegt ze. “Onze elektriciteitskabels zijn afgeknakt en nu zitten we zonder stroom.” De brandweer had er nog uren werk. Aan Hof ter Bollen in Liezele viel een grote boom tegen een woning. In de Dokter F. de Wachterlaan in Ruisbroek begaven de zonnepanelen van een woning het, in de Gansbroekstraat kwam een boom op de rijbaan terecht. In Puurs besloot Studio 100 na overleg met de brandweer om preventief een voorstelling van de musical 40-45 af te gelasten. De avondvoorstelling vond wel plaats.

De gevel van Thomas Moore in Mechelen raakte beschadigd. rr

In Bornem rukte de brandweer uit naar de Boomstraat voor rondvliegende dakpannen en een loshangend paneel aan een appartement in aanbouw. Op de hoek van de Breevendreef met Bleekstraat begaf een stelling het op een bouwwerf en een de toegang tot het sport- en recreatiedomein Breeven in de Barelstraat was versperd.

De storm hield ook lelijk huis in het park van kasteel d’Ursel in deelgemeente Hingene. “Er lag een afgeknakte lindeboom op de oprijlaan, er sneuvelden drie beuken van 130 jaar oud in de beukendreef, een plataan belandde in de walgracht en het was een ravage achter het Laathof”, zegt directeur Koen De Vlieger. “Gelukkig hadden we de parkpoorten zondagochtend al gesloten. Er belandde ook niks op de gebouwen.”

De Bevelsesteenweg in Itegem (Heist-op-den-Berg) was versperd. bepr

Een boom viel op een speelhuisje op privéterrein in Bevel (Nijlen). rr

Het beste van Enkel voor abonnees